Ден 58: Детски играчки в триъгълника на властта

Протестиращите изграждат палатков лагер пред Министерски съвет

Ден 58: Детски играчки в триъгълника на властта

В 58-ия ден на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев събралите се в триъгълника на властта пристигнаха с детски играчки, а някои дори започнаха да ги подаряват на полицаите. Инициативата им е отговор на масираната акция на редица държавни служби срещу веригата "Хиполенд", която протече в петък. Тя се случи ден след като изпълнителният директор на компанията Мариан Колев публично се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който е бил напръскан с химическо вещество по време на протеста на 2 септември.

Самият протест в петък започна със струпване на играчки на трибуната, където ораторите от "Отровното трио" традиционно откриват протестите си. Адв. Николай Хаджигенов, разглеждайки играчките обяви, че сред тях има полицейски коли, белезници и много розови прасенца. "Собственикът на "Хиполенд" обеща да вкара бързо големи розови прасета, всички отговарят на името Бойко, не знам защо", каза Хаджигенов.

Още преди да е открит протестът демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител". 

Две инициативи

"Отровното трио" лансира и две инициативи. Първата, купувайте прасета от "Хиполенд" и втората "Не купувайте нищо от Марешки", каза Хаджигенов.

Последваха възгласи "Оставка". Именно с гласовете на партия "Воля" и лично с подписа на Веселин Марешки ГЕРБ събра 127 подписа за внасянето на проекта си за нова конституция.

"Тук има 50 кученца, които искаме да ги раздадем на полицаите, за да им припомним, че те са родители", каза още Хаджигенов. Той заяви още, че днес главният секретар на МВР е казал, че МВР не пази хората, а пази институциите. "Това е поредният помияр началник, който не е чел собственият си закон, както и Марешки не е чел това, което са му дали да подпише онзи ден",(визирайки проекта за нова конституция - бел.а.).

Мариан Колев: Нека запазим синовете си в България

Думата в триъгълника на властта взе и собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев, който благодари на всички за подкрепата.

"Искам да благодаря на всички, които днес подкрепиха мен и моите колеги. Горд съм, че хората не са безгласни букви, смело и открито тръгнаха да защитават някой, който искаха да бъде респектиран. Благодаря ви!", каза той.


Сн. БГНЕС

След това отправи призив и към полицаите на площада.

"Искам да се обърна към уважаемите полицаи, убеден съм, че са свестни хора и че споделят това, което протестиращите искат, но не могат да го покажат. Моля, озаптявайте вашите по-агресивни колеги", каза Колев.

"Моля да приемете подаръците - играчките, които ще получите от някои от протестиращите. Това не е подигравка, това е искрено отношение и се надяваме да правим нещата цивилизовани", каза още той в призива си към полицаите.

Собственикът на "Хиполенд" бе категоричен, че българският бизнес трябва да даде ясна позиция по отношение на случващото се на площада.

"Българският бизнес трябва да даде ясна и точна позиция къде стои. Който е против - да е против, който е за - да го заяви, а не да стои вкъщи на ракийка и някой друг да му свърши работата", каза още Колев.

"Трябва сами да си извоюваме свободата, а не да чакаме някой да ни я подари както често се случва в българската история", добави той.

Мариан Колев припомни, че в деня на великото народно въстание, 2 септември, сред обгазените е бил и неговия син. "Той завършва доста престижно училище. Ще го завършат тази година общо 100 деца, и само едно дете иска да остане в България! Познайте кой е то?, каза той, визирайки собственият си син. "Моля, нека да помогнем децата ни да остават в България", заключи Колев.

След това на площада последваха възгласи - "Оставка"!

Последва песента "Планетата на децата", която по принцип се изпълнява от Крисия Тодорова и братята пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови. Тази песен представи България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс "Евровизия". Докато песента звучеше деца, доведени от родителите им на площада, започнаха да си избират играчки като подарък.

На фасадата на новото Народно събрание бе показан и анимиран лик, наподобяващ образа на Борисов със знак забранено, а от "Отровното трио" заявиха, че това е забранена играчка.


Сн. БГНЕС

Повечето от протестиращите носеха плюшени играчки – розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици. Прасенцата държат плакати, на които пише: "Стига #Гешефтура и свински истории".

Малко преди 22.00 ч. протестиращите започнаха да издигат нов палатков лагер - три шатри и четири палатки на бул. "Цар Освободител".


Сн. БНР

Полицейското присъствие в района е засилено. Тази вечер имаше и контролно-пропускателен пункт откъм ул. "Леге", през който се проверяваха пристигащи на площада.

По време на днешния протест стана ясно, че "Отровното трио" готви ново велико народно въстание за 10 септември.

Солидарност

Час преди началото на протеста  от "Отровното трио" призоваха за солидарност с веригата "Хиполенд" през фейсбук.

"Взехме количка с играчки от Хиполенд в знак на солидарност! Довечера на "Нас не ни е страх, ден 58", елате и вие с детски играчки, по възможност купени от Хиполенд, за да покажем заедно подкрепата си", посочиха във фейсбук оттам.

Призив и към опозицията в НС и към депутати с морал

По-рано в петък проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и пиар експерта Арман Бабикян се обърнаха към депутатите от опозицията в българския парламент.

"Призоваваме публично всички партии, които твърдят, че са опозиционни и всички народни представители, които помнят клетвата си при встъпване в Събранието, на базата на своя морал и чест, да напуснат пленарните заседания и работата си в комисиите на Парламента! Това е единственият ясен знак за разграничаване от тази автократична власт и премахване на фасадата, зад която се крие мафията и диктатът на Борисов", посочиха те.

И допълниха, че Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а "нотариус" на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения.

"След "кървавата сряда" всеки има възможност да реши, дали ще остане в историята като поддръжник на демокрацията или като слуга на режима. България ще запомни всеки един от Вас! Вие решавате с какво!", заключиха от "Отровното трио".

Споделяне

Още от България