Ден 6: Напрежение на протеста, провокатори счупиха прозорци на партийния дом (обновена)

Хартиени ракети срещу Висшия съдебен съвет

Ден 6: Напрежение на протеста, провокатори счупиха прозорци на партийния дом (обновена)

Шести пореден ден на протести в София и други градове в страната. Хиляди недоволни искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев с викове "мафия" и "всеки ден ще е така до оставката". Разпънали са голям транспарант с надпис "Мутрите вън".

Часове наред демонстрацията протичаше спокойно, но около 22:30 се стигна до напрежение, след като група провокатори се опитаха да влязат в сградата на бившия партиен дом, който сега се използва от Народното събрание. Полицаи ги спряха.

Малко преди това момчета се покатериха на сграда и закачиха транспарант, на който пишеше "Продава се". Други протестирающи решили, че полицаи се опитват да арестуват момчетата, след като слезли и тръгнаха към тях, за да им помогнат.

Веднага след това се стигна до опита за влизане в партийния дом, няколко прозореца на вратите бяха счупени, по сградата на партийния дом беше хвърлена червена боя, бомбички, както и бутилки. Полицаи с щитове и каски препречиха пътя на опитващите се да счупят вратите и напрежението спадна.

При хвърлянето на първата бомбичка пострада момче, което след това беше откарано с линейка. Полицаи без щитове и каски пък бяха нападнати от провокаторите. През последните дни и от МВР предупреждават протестиращите да внимават, защото сред тях може да има протестиращи. След станалото мнозинството от демонстрантите се разграничи от провокаторите.

Днешният протест идва на фона на публикуваните от прокуратура записи на хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, с които държавното обвинение се опита да дискредитира демонстрациите и да покаже, че те са платени от него. По тази причина по време на целия протест демонстрантите повтаряха, че не им е платено и не искат да се стига до напрежение.

Тази вечер демонстрацията в столицата започна в 17 часа от сборния пункт пред Президентството. Движението по жълтите павета отново е затворено в т.нар. триъгълник на властта, където се намират сградите на Президенството, Министерския съвет и Народното събрание. Преминаването на автомобили от там не е възможно.


Сн. Mediapool

Освен в столицата протести има още в Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Към тях за първи път се присъдени и Дупница, където около стотина души предимно адвокати също излязоха да протестират. Българската общност в Берлин, Лондон и Виена също излиза пред посолствата ни на протести.

"Борисов, Пеевски, Доган, Гешев, утре пак ще сме на площада, докато не си тръгнете! Няма да ви търпим повече и няма да позволим да издевателствате над нас", написа "Отровното трио", включващо още Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

"Гешев иска да вярваме избирателно на Васил Божков. Когато говори, че е давал пари на министри и властта - да не му вярваме, а когато говори за плащане за протеста - да му вярваме", коментира адвокат Хаджигенов.

Галентин Грозев държи българския флаг и е убеден, че рано или късно управляващите ще подадат оставка.

"Ще има резултат. Аз имам вяра и надежда. Ако остана и сам ще протестирам и не защото съм луд, а защото съм свободен да го направя. Виждам, че не само тук, а в цяла България, нещо което не се е случвало от 1997 г., хората започнаха да се събуждат и да протестират. И то не за някакви конкретни промени или нещо, просто им омръзна от цялата политическа система. Също както и на мен", казва Галентин Грозев пред БГНЕС.


Сн. Mediapool

Според него управляващите се бавят с подаването на оставки, защото се надяват да им се размине. Този път обаче, това няма да стане, смята Галентин Грозев.

"Това няма да стане с оглед и на вчерашното изявление на посолството на САЩ. След като и посолството подкрепя народа и протеста, а не подкрепя правителството, очевидно, че и външната подкрепа за това правителство е паднала. И ако са толкова силни да отидат на избори и да видят какво ще им се случи", добавя младежът.

Според него винаги има алтернатива и след Борисов. Народът ще излъчи лидери, като само на този протест има поне трима, казва Грозев визирайки "Отровното трио". Той е убеден, че е време в политиката да влязат чисти и енергични хора и всичко това, което се случва е съвсем нормален процес в една демократична държава.


Сн. Mediapool

Малко преди 20 часа протестиращите тръгнаха по бул. "Дондуков" на традиционното си шествие, което минава покрай няколко знакови институции - парламент, МВР и съдебна палата.

Те скандира "Всеки ден ще е така до победата!", "Оставка, веднага!", "Гешев - позор! Оставка и затвор!".


Сн. Mediapool

Велошествие по алтернативен на протеста маршрут пък стигна до сградата на Висшия съдебен съвет. Тя беше обстрелвана с хартиени ракети. Прочетени бяха и имената на магистратите "инсталирали Иван Гешев за главен прокурор".


Сн. Mediapool

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев подкрепи протестите и запозна левите лидери със ситуацията в България.

"Хиляди българи днес казват: "Така повече не може!". Техният гняв е справедлив. Корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на гражданските права не могат да бъдат толерирани. Вълната от протести е положителен знак за силата на гражданското общество", заяви той.

В четвъртък преди заседанието на Европейския съвет Станишев ще информира левите премиери за исканията на протестиращите в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България