Ден 65: Готви се "Велико народно въстание 3"

Протестиращи "посрещнаха" министър Деница Сачева пред БНТ

Ден 65: Готви се "Велико народно въстание 3"

Под наслов "Нас не ни е страх" протестиращите за 65-и път се събраха в триъгълника на властта в столицата. За пореден път основното искане е оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Час и половина след началото на протеста стана ясно, че "Отровното трио" готви нов голям протест, който спазвайки традицията, ще бъде наречен "Велико народно въстание - 3".

"Ще има и трето Велико народно въстание", каза пред събралите се адвокат Николай Хаджигенов. Той определи големият протест от 10 септември като един от най-големите в последните 65 дни. Според най-скромни изчисления присъствали са около 60 000 души, каза още Николай Хаджигенов.

В петък, в сравнение с т. нар. "Второ велико народно въстание 2" от четвъртък, полицейското присъствие е значително по-малко. На сградата на бившия Партиен дом отново се прожектират изказвания на Борисов.


Сн. БГНЕС

Протестиращите посрещнаха министър Деница Сачева пред БНТ

Към 21.30 часа започна и шествието на недоволните до Орлов мост, където кръстовището бе блокирано за кратко. На мястото имаше и заря, предаде БНР.

След това малка част от протестиращите се насочи към сградата на БНТ, след като бе разбрала, че в ефира на предаването "Панорама" гост е  министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

С възгласи "оставка" и "мафия" протестиращи посрещнаха министър Сачева пред БНТ след нейното гостуване в предаването "Панорама".

От своя страна тя им каза, че всеки има право да протестира, но подчерта, че на този етап правителството няма намерение да подава оставка.

Деница Сачева успя да напусне сградата на БНТ с помощта на полиция. Първоначално тя беше охранявана от полицаите, пазещи БНТ, но малко след това се появиха десетки служители на реда, които изтласкаха протестиращи и журналисти, за да може министърът да се качи в служебния си автомобил и да напусне района към 22.10 часа.

И в интервюто си тази вечер за предаването "Панорама" министър Сачева заяви, че правителството възнамерява да завърши мандата си. По думите ѝ, на антиправителствените демонстрации има хора, които не харесват правителството, които искат радикални промени, но има и хора, на които "очевидно политиките на правителството пречат".

"Отровното трио" ще съди Цвета Караянчева

Организаторите на протеста от "Отровното трио" се заканиха да съдят председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за клевета. Повод стана нейно участие в бТВ, където Караянчева заяви, че "мафията и олигарси финансират "Отровното трио" и "протестите".

"В Понеделник ще осигурим възможност на умната кърджалийска преЦедателка на НС да докаже твърденията си, че олигарси плащат на Триото за протеста. Цената на въпроса е 3 000лв., като частичен иск от 30 000лв., които ще отидат, както обикновено в детската онкохематология на ИСУЛ", написа адв. Николай Хаджигенов.

Протест във Варна за качествени ремонти

Малко преди 20 часа жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест с искане за отпускане на средства за спешен ремонт на Аспаруховия мост. Те негодуват срещу некадърните ремонти, които са направени до този момент и настояват да се сложи край на практиката "ремонт на ремонта".

Гражданите от палатковия лагер във Варна също се присъединиха към протеста. Движението по моста не е блокирано. Протестиращите подчертаха, че всеки опит протестът им да се политизира, ще бъде отблъснат.

"Пет години символът на град Варна чака своя ремонт, който се протака във времето! Два пъти годишно за по два три месеца хората от тази страна на моста висят в задръстване. На фона на всички мащабни проекти, средствата които сте длъжни да отпуснете, са джобните ви пари, заявяват още организаторите", категорични са протестиращите.

Споделяне

Още от България