Ден 70: Униформени изведоха насила от парламента барикадирали се майки

Героите на деня са майките на деца с увреждания, посочиха от "Отровното трио"

Ден 70: Униформени изведоха насила от парламента барикадирали се майки

В 70-ия ден на протести с искане на оставки на правителството на Бойко Борисов и на главния порукорор Иван Гешев протестиращи майки от "Системата ни убива" се барикадираха в Народното събрание и прекараха там почти целия ден. Към 18 часа в сряда служители на НСО насилствено изведоха майките. Хората бяха извеждани един по един от униформените, като някои от тях бяха носени и влачени. В знак на солидарност стотици протестиращи блокираха бул. "Дондуков" 

Домати, яйца, бутилки минерална вода летяха към десетки полицейски служители, които бяха строени пред входа на бившия Партиен дом. Чуваха се възгласи "Оставка" и "Сърце и душа за България".

В 18.30 часа Мая Манолова от Изправи се.бг излезе от сградата. Преди нея от сградата излезе и 25-годишният Христо, който е в инвалидна количка.

"Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане. Самото НСО снимаше много подробно тази акция – очевидно трябва да я отчетат пред началниците си, така че може да се видят и техните кадри. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги…Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!", каза Манолова пред журналисти. Тя уточни, че е била в НС за заседание на парламентарната комисия по енергетика и акцията не е била организирана.

Вера Иванова от "Системата ни убива", която бе изведена последна разказа, че над тях е упражнено насилие.

"Детето направи страшна криза, когато видя насилието върху хората, които бяха натръшкани на земята, те ги ритаха и пищяха. Казаха, че имат право да приложат сила и го направиха. И не мога да се обадя на 112, защото ни заглушиха телефоните вътре. След 10 минути викнаха линейка", разказа тя пред БНР.

Около 20 часа и НСО излезе с позиция по казуса. В нея се казва, че "на основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание".

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока, заявиха още оттам.

Отровното трио: Позор за управлението на Борисов

70-ят ден на нашето недоволство се превърна в позор за управлението на Борисов, позор за България, заяви по-късно от трибуната на протеста в триъгълника на властта Арман Бабикян от "Отровното трио".

"Днес героите на деня са майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", които по-рано бяха изведени със сила от сградата на парламента. Видео от извеждането на майките бе прожектирано и на фасадата на партийния дом.


Сн. БГНЕС

"Диалози отдавна не водим, ултиматуми за тях", заяви една от протестиращите майки, която беше също преди това изведена от НСО от сградата на НС.

Недоволните се обърнаха и към президента Румен Радев с призив да разпусне НСО.

Още сутринта в сряда майките обявиха, че са в парламента, защото чакат депутатите да дойдат и да разпишат 240 декларации, в които казват, че подкрепят протеста, призовават членовете на Висшия съдебен съвет да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.

Минута след 21 часа и с мощни възгласи "оставка" множеството тръгна на шествие към Орлов мост.

Предисторията

"От 10:00 протестиращи от "Системата ни убива", "Изправи се", "Орлов град" и палатков лагер "Ректората" сме в деловодството на НС и отказваме да напуснем сградата, докато Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е съгласен и подкрепя исканията на протеста, или всички депутати не подпишат подобна декларация", написаха майките във Фейсбук. Те обявиха също, че с тях има и човек с тежки увреждания.

"Отказан ни е достъп дори до тоалетната ... А в момента се подготвя изхвърлянето ни от обществена сграда, до която всеки един гражданин на тази територия би трябвало да има право на свободен достъп! Решени сме да останем до получаване на оставката на кабинета Борисов 3! Но се нуждаем и от подкрепа отвън", призоваха жените.

По този повод председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че още сутринта протестиращите са внесли писмо, в което настояват да се срещнат с всички парламентарни групи в периода 16-18 септември.

"На момента съм разпратила на всички паралментарни групи. Оттук нататък не виждам причина дамите да седят пред пропуска. Очакват обаждане от парламентарните групи, за да направят съответните срещи. Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Раздават някакви декларации. Заявено е нашето желание за диалог и уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Това, че те седят и търсят контакти с народни представители, аз недоумявам", посочи Караянчева.

"Няма да позволя да се правят провокации в Народното събрание, не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри, НСО да си свършат работата и да уведомяват надлежно за правилата гражданите", продължи тя.

Караянчева добави, че в групата на протестиращите в Народното събрание има и дете и призова то да не се използва за политически цели.

Споделяне

Още по темата

Още от България