Ден 82: Ще победим, ще изчегъртаме зловредния тумор ГЕРБ

Макар и по-малобройни, заради застудяващото време, протестиращите срещу правителството на ГЕРБ, главния прокурор, а отскоро и срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, се ъбраха за 82-ра вечер в центъра на София. Отново бе блокирано движението пред Президентството, имаше викове "Оставка", "Мафия" и освиркване на управляващите от ГЕРБ.


Сн. БГНЕС

"Битката ще продължи докато победим, и да, ние ще победим. Може да сте сигурни", обяви Арман Бабикян, един от Отровното трио, организиращо протестите.

"За да изчегъртаме тези престъпници от властта, за да ги отстраним от държавата, това означава да сме заедно. Няма друг начин освен да сме единни. Това означава не да сме пасивни наблюдатели, не да пазим рецептата за свалянето на властта само за себе си, означава да измисляме акции, да се организираме в групи, да сме активни в собствения си град, село, кооперация, блок, къща…", заяви от трибуната Виктор Лилов, който бе кандидат за кмет на столицата в изборите през 2015 г. и беше лидер на партия ДЕОС.


Сн. БГНЕС

Той заяви, че освен, че ГЕРБ управлява държавата, управлява и столицата и припомни огромният бюджет, с който разполага града. "Не само, че трябва да премахнем Борисов, не само, че трябва да премахнем Гешев, ние трябва да премахнем и Фандъкова – този приятен параван за организирана престъпност", продължи Лилов, цитиран от БГНЕС.

Според протестиращите "в София също се вършат далавери, прикрити зад усмивката на Фандъкова".

"Поведението на бащицата на нацията припомня поведението на Сталин или на други диктатори, които се смятаха за бащи на народите. Не, Борисов, ти не си баща на народа, нито на членовете на ГЕРБ, ти си просто един обитател на зайчарника в Банкя, който още се крие да дойде в София и обикаля с джипката си, където го чакат платени хора", каза още Бабикян.

Майките от "Системата ни убива" започнаха да укрепват палатковия си лагер, разположен от дни пред сградата на бившия Партиен дом, където вече ще помещава Народното събрание.


Сн. БГНЕС

"Сменяме летните шатри, тъй като пропускат вода и стана вечерно време много студено и стана много мокро, със зимна шатра. Да се надяваме, че кабинетът "Борисов 3", ще подаде оставка, но ние се подготвяме и за по-студените дни. Ние няма да се откажем и нямаме крачка назад", заяви Вера Иванова от инициативата пред БНР:

Тя разкритикува и обявеното от Борисов запазване на добавката от 50 лв. месечно за всички пенсионери до края на пандемията и оставянето за след това на индексацията на пенсиите. Според минималната пенси ятрябва да 370 лв., защото с пари под тази сума не може да се живее.

Протестиращ оментира пред националното радио, че добавката от 50 лв. към пенсиите заради пандемията е унизителна, а по-важно от парите е достойнството. Според него България е загубила достойнството си пред света и не можем да очакваме Брюксел да ни чуе, защото "великите сили не се интересуват от малките страни". "Трябва ние сами да си помогнем", добави той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?