Ден 84: Оценката на ЕК за върховенството на закона в България е "Среден 3"

Хората са дипломати и затова не ни написаха двойка, смята инициатива "Правосъдие за всеки"

Ден 84: Оценката на ЕК за върховенството на закона в България е "Среден 3"

Оценката в доклада на ЕК за върховенствотго на закона в България е "Среден 3". "Хората са дипломати и не пишат двойки дори и да сме си го заслужили", посочиха в сряда от инициативата "Правосъдие за всеки". Те провеждат пред Съдебната палата в столицата за пореден път "Правосъдие без каскет". Това се случва в 84-ия ден на безспирни протести с искане на оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

"Докладите, колкото и ЕК, и ЕП да казват, че те са вид натиск, до този момент не са оказали някакво движение в някаква посока. Определено това е натиск върху Борисов и българския  парламент за несвършената от тях работа, но истината е, че ние българите трябва да си свършим работата, от нас зависи нещо да се случи. Но това е оценка и тя не е висока оценка", каза адвокат Петромир Кънчев.

Европейската комисия (ЕК) постави безконтролността и безотчетността на главния прокурор в центъра на доклада за спазването на върховенството на закона в България. Брюксел призовава управляващите да решат този проблем, както препоръчва Венецианската комисия към Съвета на Европа.

"За първи път в този доклад има опит на ЕК да нарича нещата с истинските им имена. Сигурен съм, че заслугата е наша и на протеста", каза Емил Георгиев от инициативата.

"Вече абсолютно не е тайна и ЕК не се свени да го каже, че Висшият съдебен съвет не е органът, който да гарантира независимостта на българската съдебна система. В него има мнозинство на политически избраници и прокурори. Съдът не е справедлив, защото е играчка в ръцете на това мнозинство", добави още Георгиев.

Той добави, че в доклада са посочени  309 приключени производства на КПКОНПИ, чрез които са отнети активи от незаконно придобито имущество за 133 млн. лв.

"Задавам въпроса къде са тези пари? Тези пари само на хартия ли са отнети в полза на държавата?  Къде са?, попита още Георгиев.

За първи път в този  доклад ЕК констатира пряка политическа зависимост на ВСС по т.нар. парламентарната квота. Главният прокурор чрез парламентарната квота в съдийската колегия влияе и на кариерното развитие и назначаване на съдиите, посочи Велислав Величков от инициативата.

От Инициатива "Правосъдие за всеки" посочиха, че проектът за нова конституция на ГЕРБ е елегантният ход да се отложат парламентарните избори чрез предстоящо съгласуване с Венецианската комисия към Съвета на Европа. Оттам добавят, че на практика проект за нова конституция на практика няма. "Прилага се един опит за отвличане на внимание, протакане", заключиха те.

От БОЕЦ обявиха, че всеки петък в 19.30 часа ще се събират пред входа на БНТ, за да посрещат гостите за предаването "Панорама". Срещите ще имат и теми, като този петък ще се обсъжда: "Кой издържа обществените медии?".

"Да изчистим правосъдието, а то ще изчисти всичко останало". Такова послание отправиха още организаторите пред Съдебната палата. "ДПС заявиха, че не искат оставката на главния прокурор, а ГЕРБ не говори по тази тема. Ние искаме да премахнем каскета от прокуратурата и ще бъдем всяка сряда пред Съдебната палата, докато това се случи", казаха още от "Правосъдие за всеки".

На триъгълника на властта

По-късно към 20.30 часа докладът на ЕК бе основна тема и в триъгълника на властта.

"Докладът е най-отвратителният и брутален доклад, напълно заслужен, благодаря ти другарю Борисов, по отношение на България, в който обаче има нещо феноменално и не се е случвало от създаването на ЕС до момента – в него е посочен протестът в България. Т.е. всеки един от вас, като част от протеста, фигурира в този доклад", каза пред събралите се адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

"Стъпка по стъпка, ден подир ден, ние променяме нещо, което намествайки го в голямата картина, накрая ще получим свободна и демократична България", каза още той. Хаджигенов добави, че днес е станало и ясно, че ЕК вече е наясно с нивото на медийна свобода в България.

Проф. Велислав Минеков акцентира, че по-студеното време няма да спре протестиращите.

"И в студ, и в пек ще бъдем тук докато не премахнем мафиотите. Ще се отправяме към онзи прозорец, сочейки МС и каскет, които трябва да бъдат отстранени", каза още Минеков. Той прочете и писмо от юрист, който вече е пенсионер и който дарява 50-те лева добавка към пенсията на "Отровното трио", за да продължи да организира протести.

Той характеризира доклада като "умопомрачителен" - липса на действаща съдебна система, медии с неясни собственици, корупция, ширеща се навсякъде. "Отворихме и другото око на Европа, в събота ще ѝ отпушим и ушите", каза още Минеков. В събота ще се проведе "Велико народно въстание 4".

Последваха мощни възгласи: "Оставка", а след това, около 21 часа и химна на Република България.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?