Ден 93: Сблъсъци пред БНТ, Велико Народно въстание V – на 16 октомври

До сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на БНТ се стигна в петък вечерта в 93-тия ден на антиправителствените демонстрации. Традиционно недоволните от управлението на страната причакаха участниците в предаването "Панорама", които този път бяха евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ и ЕНП) и народните представители Кристиан Вигенин (БСП), и Йордан Цонев (ДПС). Яйца се размазаха по фасадата на националната телезивия, срещу чието ръководство протестират хората.

След речите на Отровното трио на площад "Независимост" пред Президентството, след 21 часа потестиращите се присъединиха към започналата преди това демонстрация пред БНТ. Завардени бяха всички входове и изходи на сградата. Наложи се затварянето на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между улица "Шипка" и бул. "Цар Освободител" около 21.30 часа. Протестиращите опитаха да преградят с контейнери за смет пътното платно, което доведе до спречкване с полицията.

На мястото бяха изпратени солидно количество полицейски служители, които осигуриха кордон около сградата. При напускането на сградата евродепутатът от ГЕРБ Новаков бе посрещнат враждебно, с освирквания и викове "Оставка", "Мафия", "Боклуци". Той се опита да разговаря с демонстрантите, но бързо се отказа и бе ескортиран от силите на реда. При оттеглянето му бе атакуван отново от протеста и се стигна пак до сблъсъци като хората бяха отблъснати.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин също бе обкръжен от недоволните и повече от половин час отговаря на техни въпроси. Протестиращите не останаха доволни от разговора с него и той бе прекратен. Към 23 часа не беше ясно дали народният представител на ДПС Йордан Цонев си е тръгнал в суматохата.    

Остават исканията за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и свободни избори.


Сн. БГНЕС

Преди това при традиционния митинг пред Президентството Отровното обяви, че петото издание на т.нар. Велико Народно въстания срещу властта ще се проведе на 16 октомври.

"Ако утре завали сняг, аз пак ще съм тук. Няма да им простим, до последно", заяви скулпторът проф. Велислав Минеков, който е част от "Отровното трио". Според него настоящите "управляващи дори не са хунта, а улична сган".

Той цитира пред събралите се в студеното време около стотина души данните от последното социологическо проучване според което доверието в българския парламент се е сринало до 7%. "По времето на Жан Виденов беше 11%, а доверието в протеста е 70%. 2/3 подкрепят. Ако прибавим и пенсионерите, които все още се страхуват да изкажат мнението си, подкрепата в протеста щеше да е 90-95%", заяви Минеков. Според него онези 12 на сто, които според допитването подкрепят прокуратурата, са "напълно отчаяни хора в България".

Разкритикувани бяха икономическите мерки на управляващите, които си купуват гласове и време, но за сметка на българските данъкоплатци с изтегления неотдавна нов дълг от 5 милиарда лева.

В последните дни към 50-те допълнителни лева за пенсионерите до края на март 2021 г. се прибавиха и детски надбавки за всички родители през следващата година.

"Не трябва да им даваме спокойствие и нека да им пожелаем оставка", посочи проф. Минеков.


Минеков говори пред протеста, сн. БГНЕС

Според другия член на Отровното трио Арман Бабикян приетата от Европейския парламент резолюция за корупцията в страната е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани". "Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие, гражданите!", заяви Бабикян.

От трибуната на протеста говориха и различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор, предаде БНР.

Хората заявиха, че са на площада, защото са против простотията и арогантността на властта.

"За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима – нещата са на приливи и на отливи", коментира протестираща дама.

Споделяне

Още от България