Ден 97: Действия на МВР и ГДБОП в епицентъра на протеста

"Великото народно въстание - 5" ще получи подкрепа от четирима евродепутати

Ден 97: Действия на МВР и ГДБОП в епицентъра на протеста

В 97-ия ден на безспирни протести с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, в триъгълника на властта недоволните изразиха своето недоволство срещу действия на МВР и гаф на ГДБОП от последните часове. Започна и подготовка за "Велико народно въстание - 5" в петък, като още във вторник стана ясно, че четири евродепутати от различни страни ще вземат участие в проявата.

Това са Клеър Дейли от Ирландия, Рамона Стругариу от Румъния, Иван Вилибор от Хърватия и Пол Танг от Холандия.

Независимо от студеното време и тази вечер демонстрантите се събраха около фонтана пред Президентството, за да се включат в традиционната акция под надслов "Нас не ни е страх".

"Днес в Благоевград са връчвали актове на протестиращи граждани в знак на протест. Вече има колеги, които ще ги защитават. Това е начинът яйца, вериги, мирен протест. Свинщината в МВР е съвсем друго нещо", заяви пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов.

Той твърди, че преминаващата дрога през страната няма как да се случва без съдействие от МВР и се закани да "разчистат" върховете на ведомството.

Чуха се мощни възгласи "Оставка"!

"Не ни плаши дъжда, плаши ни мафията. Плашат ни разбойниците, които ни разграбваха толкова години", каза проф. Велислав Минеков.

Какво се случи в Благоевград?

По-рано в Благоевград протестиращи срещу правителството и главния прокурор се вързаха с вериги пред полицията, след като бяха извикани във вторник сутринта на разпит.

Тримата мъже блокираха за кратко в знак на протест близката улица "Владо Черноземски", съобщава БГНЕС. Причината за привикване им в полицията станаха хвърлените от протестиращите яйца по централите на ГЕРБ и НФСБ, както и замерването на председателя на парламента Цвета Караянчева.

"Те окрадоха милиарди, а нас ни питат откъде сме купили яйца за 5 лeвa", каза Александър Тодоров на излизане от полицията и определи действията на органите на реда като произвол.

Неговият съратник Калоян Хаджийски допълни: "Протестираме вече над три месеца, с полицаите се знаем по имена, а връчват призовките за разпит на майка ми, която е с два инсулта".

"Чукат по вратите и плашат родителите ни", добави третият привикан Спас Митев.

Протестиращите обявиха, че привикването им за разпит в полицията няма да ги спре да изразяват гражданската си позиция.

ГДБОП в акция

Силно негодувание сред протестиращите докара акцията на ГДБОП, при която се оказа, че униформените са нахлули на грешен адрес в блок в столичния квартал "Левски" миналата седмица в семейството на Десислава Крумова. Антимафиотите разбили вратата на апартамент и арестували хора, които нямат нищо общо с издирвана престъпната група. За гафа с половин уста призна преди дни шефът на дирекцията Любомир Янев. Той обясни лаконично, че по случая е започнала вътрешна проверка и се чакат резултатите от нея.

Във вторник сутрин потърпевшите от "ювелирната" акция разказаха как служителите на МВР са нахлули в домовете им. Те твърдят, че са бити и обиждани. През цялото време полицаите им викали "Боклуци". След като се разбрало за грешката спецполицаите са се изнесли набързо от апартамента, без да се извинят. Малко по-късно при стресираните хора дошъл един от началниците в ГДБОП, извинил се и оправдал грешката с "навигацията".

"Събудих се сутринта в шест без пет от голям трясък, от бутане по външната врата и се показах на прозореца и попитах: "Какво става, кой бута?". И един господин се показа и вика: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". И аз викам: "Къде отивате, кой търсите?". И той вика: "Тихо, тихо, срещу вас отиваме", разказа Десислава Крумова. Тя се опитала да им каже, че там живеят дъщеря ѝ с четиримесечното си бебе, но никой не ѝ обърнал внимание.

"На нас ни викаха: "Боклуци, млъкнете! Телефоните дайте, телефоните дайте", разказа Крумова. Тя попитала какво се случва и и отговорили, че ще разбере от телевизията.

Четирима евродепутати на "Велико народно въстание - 5"

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" каза, че в петък, 16 октомври, "Великото народно въстание - 5" ще бъде подкрепено от четирима евродепутати.

След 22.30 часа от "Отровното трио" разкриха и имената им. Това са Клеър Дейли от Ирландия, Рамона Стругариу от Румъния, Иван Вилибор от Хърватия и Пол Танг от Холандия.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?