Ден на патриота: Зам.-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

Цветанов напомни, в подобни случаи БСП поощряват кадрите си с потупване по рамото

Ден на патриота: Зам.-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

На третия ден след назначението си заместник-министърът на регионалното развитие от квотата на "Обединени патриоти” Павел Тенев напуска поста заради публичния скандал с негова снимка отпреди девет години, на която отправя нацистки поздрав към статуи на нацистки войници.

Това е втори зам.-министър, който си тръгва буквално часове след назначението. Миналата седмица Стоил Апостолов бе освободен след публични разкрития за злоупотреби в болницата, която е управлявал.

В сряда следобед Павел Тенев съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет, че е подал оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел. Това е станало след разговор с вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, чиято партия НФСБ номинира Тенев за зам.-министър.

Тенев: Това, което съм направил, не беше правилно. Подадох оставка

"Искам да ви информирам, че подадох оставка като заместник-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност", каза Тенев.

Преди ден във Фейсбук бе публикувана негова снимка от 2008 г., на която се е тагнал в нацистки поздрав край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит.

"Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата и смятам, че най-правилното решение, което можеше да се вземе, е да подам оставка", заяви Тенев.

"Да, може би това, което съм направил не беше правилно, но беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия", разкая се той.

Тенев отрече да му е оказван натиск от премиера Борисов или от председателите на "Обединени патриоти“ за оставката. "Това беше моя инициатива, говорих с тях, помолих ги да ме разберат. В момента се създава едно изкуствено напрежение и сега не е моментът това напрежение да се пренесе към правителството", коментира Тенев.

Решението му изглежда абсолютно адекватно на фона на неадекватната реакция на Валери Симеонов, който във вторник отказа да оттегли протежето си и окачестви постъпката му отпреди години като "несериозна работа". Пред в."Сега" Симеонов коментира, че самият той като студент си правил "майтапчийски" снимки в "Бухенвалд".

Около "несериозната работа" обаче се разгоря сериозен скандал, който за броени часове стигна до Брюксел, където участието на националистите във властта се възприема като слабото място на кабинета "Борисов 3".

Фотосът на Тенев предизвика бурни реакции в социалната мрежа, възмути граждани и неправителствени организации у нас и в чужбина. Не само представители на опозиционната БСП, но и граждани настояха Тенев да бъде уволнен.

Потърсен за коментар от в. "Сега", вицепремиерът Валери Симеонов заяви във вторник: "Несериозни работи. Нямам Фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов".

Малко по-късно сам телефонирал и допълнил, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заявил Валери Симеонов.

С изключение на обран коментар на финансовия министър Владислав Горанов, от ГЕРБ запазиха мълчание по случая.

Александър Симов: Зам.-министърът се оказа обикновен нацист

Журналистът Александър Симов, който е депутат от БСП, обаче коментира във Фейсбук, че "прясно назначеният зам.-министър се оказа обикновен нацист" и "единственото решение е моментално уволнение".

"И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито. Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на "Треблинка" и "Освиенцим", геноцидът, холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо", коментира още депутатът.

"Потресаващото е, че на черната дъска стои текст от 10 февруари 1943 г., най-черния период на нацизма. Този мизансцен е невероятен по своята наглост. Трябва да си или кретен, или нацист, за да участваш в него, т.е. и в двата случая не ставаш за министър", написа Леа Коен.

Шефът на ПЕС: Хора като Тенев нямат място в управлението

В сряда в атаката срещу Тенев се включи лидерът на ПЕС Сергей Станишев със следното становище: "С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма.

Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България".

Българските евродепутати от групата на ПЕС пък поискаха по-рано през деня оставката на заместник-министър Тенев и "извинение" от страна на Симеонов.

"Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър", се посочва с прессъобщението.

Съгласно коалиционното споразумение за новия кабинет, мястото на геодезиста Тенев ще бъде заето от друг кадър на "Обединени патриоти". Ресорът на напусналия зам.-министър е устройството на територията, строителния контрол, кадастър и геозащитата.

Цветан Цветанов: Крум Зарков от БСП бе поощрен с потупване по рамото

 

По-късно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред бТВ, че професионалните качества на Павел Тенев са изключително добри. Оттук нататък е изцяло морален акт, който той трябва да направи и той го е направил, заяви той.

 

След което напомни, че БСП са тези, които искаха тази оставка, но БСП при подобни ситуации развиват своите кадри, а не ги отстраняват.

 

"Крум Зарков беше поощрен с потупване по рамото", каза Цветанов.

По време на предизборната кампания настоящият червен депутат Зарков и член на Изпълнителното бюро на БСП заяви в телевизионно студио: "Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе в студиото, се засмя и майчински потупа Зарков по рамото. Последваха бурни реакции в социалните мрежи и няколко дни по-късно Зарков се извини за репликата си.

 

Цветан Цветанов предупреди, че "всеки един, който става публична личност, всеки един, който влиза в политиката и особено в политиката на такива нива, където вече е в управление или става лице на дадена политическа сила, трябва всяка една стъпка, която е правена преди, да знае, че винаги може да бъде извадена и използвана в негов ущърб".

 

Относно това, което е направил Тенев като постъпка, сигурно някой негов близък го е снимал, така че тук няма някаква сензация, коментира още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България