Ден на руско-българската дружба

Ден на руско-българската дружба

Краят на работната седмица бе белязан от честването на силните връзки между Русия и видни представители на българското общество. На специална церемония в руското посолство посланикът на страната Анатолий Потапов и академик Николай Слободян връчиха ордени и отличия на седем видни български деятели на икономиката, науката и културата, както и на кмета на София Бойко Борисов.

В същото време бе обявено, че самият Потапов стана почетен гражданин на родното място на Тодор Живков - Правец. Наградата бе връчена лично от кмета на града Кирил Живков. На мястото на събитието трябваше да бъде и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е планирано да участва в дискусия на тема 130 години от освобождаването на Правец от турско робство.

Руския орден “Михаил Ломоносов” първи получи кметът на София Бойко Борисов. След церемонията по връчването лидерът на ГЕРБ заяви, че той и неговата партия  никога не са поддържали политиката на евроатлантическа интеграция за сметка на отношенията между България и Русия.
"Ние нямаме комплексите на предишните политици, които или се разграничаваха, или прекалено залитаха към Русия”, посочи Борисов.

От своя страна Потапов го похвали, че има добра физическа подготовка и знания да управлява София. Руският посланик го поздрави за началото на втория му мандат. Той каза още, че Борисов е направил много за запазване на българо-руските отношения. Посланикът разказа за дадено му обещание от Борисов, че докато е кмет, паметникът на Съветската армия в София ще го има.

След церемонията с Борисов, орден "Княз Александър Невски" - първа степен получи изпълнителният директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов. Отличието му бе присъдено за заслуги при организацията на честванията на 50 години от издигането на паметника "Альоша" в Пловдив и отбелязването на 130 години от освобождението на България.

Същата награда получи и скулпторът Вежди Рашидов, „за големи заслуги в развитието на връзките в областта на културата между народите на България и на Русия”.

Шефът на “Лукойл - България” Валентин Златев също взе орден “Княз Александър Невски” – първа степен - за „значителен принос в развитието на българско-руските икономически отношения и културни връзки”.

Скулпторът Стефан Начков взе същото отличие, но втора степен за „развитието на връзките в областта на културата между народите на България и на Русия”. Под същия параграф бе награден и писателят Дончо Цончев.

Неговият колега Антон Дончев беше отличен с премия "Ломоносов" за „заслуги в развитието на славянската литература”.

Както Mediapool вече написа, гореизброените награди се раздават от АБОП – Московската академия по проблемите на сигурността, отбраната и правовия ред.

Тя е основана през 1999 г. и неин президент е о.з. генералът от КГБ Виктор Шевченко, бивш командващ контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски. Академията е създадена по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия и сегашен президент Владимир Путин.

На същата церемония след тези чисто руски награди почетен кръст за заслуги на Европейската академия на естествените науки и „за научни достижения" получи Иван Юхновски - председател на БАН.

Европейската академия на естествените науки е научна организация, учредена и регистрирана в Хановер, която тясно си сътрудничи с Руската академия на естествените науки.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?