Ден на траур в Русия след пожара в Кемерово

Стотици гневни жители на града отново протестираха срещу цинизма на властите

Ден на траур в Русия след пожара в Кемерово

В деня на национален траур в Русия бяха погребани първите жертви на пожара, станал в неделя в търговски център в град сибирския град Кемерово, при който загинаха 64 души, включително 41 деца, предаде Франс прес.

Пожарът предизвика спонтанни реакции на състрадание в цялата страна. Но той породи и гняв сред руснаците. Много хора бяха шокирани от нарушаването на мерките за сигурност, заради което децата са се оказали в заключени кинозали в търговския център, а противопожарната алармена система не се задействала.

По последни данни, изнесени от заместник-министъра на извънредните ситуации Владлен Аксьонов, загиналите в пожара са 64. Десетина от тях бяха погребани в сряда в Кемерово.

"Няма изчезнали", каза днес Аксьонов. Но снощи Следственият комитет на Руската федерация бе съобщил, че е съставил списък с 67 изчезнали, отбелязва Франс прес.

Идентификацията на жертвите е силно затруднена, защото много от тях са изгорели живи сякаш са били в пещ, в която температурата, надхвърля 600 градуса. Досега са идентифицирани само 27 тела, по данни на руското министерство на извънредните ситуации.

Публикуваният списък на жертвите дава представа за мащаба на драмата. Най-малкият загинал е момче на 2 години, а 19 от загиналите са на възраст под 10 години. Загинали са половината ученици от пети А клас на училището в близкото село Трешчевски. 37-годишната учителка по английски Татяна Дарсалия от езикова гимназия номер 17 в Кемерово е загинала героично, опитвайки се да спаси пет деца. Сред спасените от нея е дъщеря ѝ.

Друга от жертвите, Елена Вострикова, е била на 30 години. Трите ѝ деца на възраст 2, 5 и 7 години и 23-годишната сестра на съпруга ѝ също са загинали в пожара. Снимки на съпруга на Елена - Игор Востриков, който размени остри реплики със заместник-губернатора на Кемеровска област Сергей Цивильов, обикалят руския Интернет от вторник насам.

Стотици души се събраха днес на погребението на 57-годишната Надежда Агаркова и двамата ѝ внуци - Константин и Мария, съответно на 8 и на 10 години. Тримата са загинали в един от киносалоните.

Все още шокирани, стотици жители на Кемерово се събраха днес на централния площад на града, за да изразят болката и гнева си. Някои от тях носеха плакати или призоваваха за оставката на местните власти.

Губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев заяви, че привърженици на опозицията са дошли в Кемерово, "за да трупат известност от трагедията". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира думите на губернатора. В отговор на въпрос за евентуално отстраняване на местните власти, той добави, че "без съмнение, не е много подходящо да се дават прибързани мнения".

Тулеев е уволнил днес заместник-губернатора Алексей Зелионин и високопоставена служителка.

Руски вестници, включително икономическите всекидневници "Комерсант" и "РБК", излязоха в черно и бяло. Таблоидът "Комсомолская правда" публикува на първата и на последната си страница мозайка от снимки на жертвите. Същият вестник разказва и историята на фотографа Евгений, работещ за фирма, организирала игри за децата. Той е успял да изведе 30 от тях от обхванатия от пламъци търговски център, отбелязва АФП.

Всяка година мнозина руснаци стават жертва на пожари, често заради пренебрегнати мерки за сигурност. Според руски медии обаче този пожар е един от четирите, причинили най-голям брой жертви за последните 100 години.

Русия има стабилна система от мерки за противопожарна безопасност и система от инспекции. Прилагането им се затруднява от повсеместната корупция, отбелязва Ройтерс.

Съдът в Кемерово удължи до 25 май тази година срока за задържане на арендатора на търговско-развлекателния център "Зимна вишна" Надежда Судьонок. Тя е обвинявана в предоставяне на опасни за хората услуги, предаде ТАСС. За същият срок ще бъде задържан и Сергей Антюшин, служител на частна охранителна фирма, обвинен, че не е включил пожарната сигнализация в центъра "Зимна вишна". Антюшин твърди, че е натиснал алармата, но тя е била в неизправност от 19 март, за което той бил подал сигнал.

Седемнадесетгодишният курсант Дмитрий Полухин от кадетския корпус на Министерството на извънредните ситуации стана един от героите в пожара, след като успял да спаси три деца от пламъците.

Вероятната причина за пожара е случаен или умишлен палеж в детския кът на четвъртия етаж на сградата, вероятно в сухия басейн с дунапренени кубчета, съобщава цитиран от ТАСС запознат източник. Тези заключения се подкрепят и от свидетелски разкази, но се разследват и други версии. АФП споменава и за версията късо съединение, разглеждана от властите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят