Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ден първи на новия парламент: кой какво каза и какво се случи (галерия)

24 коментара
снимка БГНЕС

Първото заседание на новоизбрания парламент премина в традиционната тържествена атмосфера и далеч по-малко напрежение в сравнение с предходното 45-то Народно събрание, когато ГЕРБ все още не можеше да повярва, че се разделя с властта. Сега ГЕРБ съобщи от самото начало, че ще е опозиция. Основният играч отново е "Има такъв народ" на Слави Трифонов - но вече като първа политическа сила и заявката на партията е този път да има правителство. Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов дори даде двуседмичен хоризонт за формирането му, изтъквайки от парламентарната трибуна, че нямат особени различия с останалите партии "нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито по темата за унизителните пенсии на нашите майки и бащи".

Йорданов декларира, че след като президентът им връчи мандата, ИТН ще предложат кабинет, ще проведат разговори за политиките и "посоката, в която трябва да се тласне страната".

След фала с първото обявено от Трифонов правителство начело с Николай Василев, ИТН обещаха да предложат ново, но този път след разговори с партиите, от които очакват подкрепа. Това са "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), които вече декларираха, че не искат "постове и порции", но държат на определени политики и реформи.

И този път първото заседание бе открито от Мика Зайкова, която е най-възрастният народен представител. Тя отново удари звънеца и произнесе първата реч в пленарната зала. И пак събра симпатии и овации с непринудена и разумна реч, дори с лекото разсейване по отношение на церемониалния протокол, който все пак беше спазен с изпълнението на българския химн и химна на Европа.

Без изненада ИТН отново предложиха Ива Митева за председател на парламента, но кой знае защо до последно криха това предложение. Незнайно от какви тактически съображения БСП също предложи шеф на парламента – Кристиан Вигенен, който очаквано бе отхвърлен и стана зам.-председател на НС. Всяка от шестте група има свой зам.-председател на НС.

Лидерът на всяка от парламентарните групи се изказа от трибуната. Тошко Йорданов нахвърли някакви най-общи виждания за какво ще работи ИТН в този парламент, без да се ангажира с конкретни приоритети (което не е странно след случката с първото проектоправителство). Той все пак каза онова, което всички искаха да чуят – че ИТН ще предложи кабинет.

Новият парламент започна работа с голяма амбиция – още първия ден бяха внесени поне дузина законопроекти. Сред тях се открояват тези за спешното закриване на спецправосъдието, отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор и законопроекти за преизчисляване на пенсиите.

Първата работа на депутатите тази седмица е да приемат правилник за дейността на НС, както и да сформират няколко временни комисии, които да проверят морския сарай на Доган в Росенец, насилието по време на миналогодишните протести, подслушването и пр.

Ива Митева ще предложи депутатите да се лишат от лятна ваканция.

Накрая депутатите излязоха за традиционната обща снимка пред официалния вход на НС, но ИТН и ГЕРБ-СДС бойкотираха.

Mediapool проследи на живо първото заседание на 46-ото Народно събрание в сряда, 21 юли.

Ето хронологията и най-важните моменти от изказванията:

11:29 часа. Първото заседание на 46-ото Народно събрание приключи

11:25 часа. Станаха ясни ръководствата на парламентарните групи

Лидерът на групата на "Има такъв народ" е Тошко Йорданов, а негови заместници са Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев.

Лидер на групата на ГЕРБ е Десислава Атанасова, а зам.-председатели са Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов.

Лидер на групата на"Демократична България" е Христо Иванов, а зам.-председатели са Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев.

Лидер на групата на БСП е Корнелия Нинова, а зам.-председатели са Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов.

Лидер на групата на ДПС е Мустафа Карадайъ, а зам.-председатели са Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид.

Лидер на групата на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова, а заместник-председател е Николай Хаджигенов.

11:13 часа. Избрани са шестимата заместник-председатели на НС

Парламентът избра своите шестима заместник-председатели. Те са Виктория Василева ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас

Атанасов ("Демократична България"), Муккадес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!)

Те бяха избрани единодушно с 227 гласа "за". Всички зам.-председатели, с изключение на Росица Кирова, заемаха този пост и в предишното Народно събрание. Кирова идва на мястото на Цвета Караянчева, който не успя да стане депутат.

10:53 часа. БСП заплаши, че няма да подкрепи правителство без споразумение с ИТН

Депутатът Георги Кадиев (БСП) излезе да обясни своя отрицателен вот за Иван Митева. Той каза, че е гласувал "против" заради липсата на разговори с "Има такъв народ".

"Това гласуване е тест за гласуване на правителството. Народът ни каза да отстраним досегашното управление и да го направим заедно. Липсата на говорене ще доведе до връщането на ГЕРБ на власт, а никой не е гласувал за това", каза Кадиев.

Той допълни, че БСП няма да подкрепи следващото правителство, без да бъде разписан ясен договор за неговите приоритети.

"Когато искаме кабелна телевизия, ние подписваме договор. Какво остава за подкрепа на правителство, което ще харчи по 60 милиарда лева всяка година", каза Кадиев.

"Няма корумпирани партии. Има корумпирани хора. Започнете да търсите начин да си говорим", коментира той.

10:43 часа. Ива Митева е избрана за председател на парламента

Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана за председател на Народното събрание за втори път. Тя бе подкрепена със 137 гласа "за", 1 "против", а 99 бяха "въздържали се". БСП издигна Кристиан Вигенин, който бе подкрепен с 36 гласа "за". Социалистите не подкрепиха кандидатурата на Митева.

10:35 часа. Мая Манолова: Може да се върнем на площада, ако усетим подмяната

"Нашата основна задача е да изпълним волята на обикновените хора да живеят в справедлива, богата и правова държава. В която всеки да се чувства сигурен и подкрепен", каза Мая Манолова от "Изправи се Бг! Ние идваме".

"Призивът мутри вън не е достатъчен, за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетие мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи във всички държавни институции. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикат катаклизми в обществения живот. Ние нямаме никакви илюзии, че те няма лесно да се откажат да късат от здравата плът на държавата. Но имаме решимостта да осветлим този процес и да сме гаранция, че повече няма да тормозят хора и бизнес в България. Целта ни е мутризация в бъдеще да не бъде възможна, независимо кой е на власт", каза Манолова.

Тя допълни, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" са в пълна готовност да излязат отново по площадите, ако усетят опит за подмяна.

"Не договаряме постове и парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила - ИТН. Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония на време на застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с тях и с ДБ, за подкрепа на правителство, което да е посветено на дневния ред на българските граждани", коментира Манолова.

Нейната формация също подкрепя преизчисляване на пенсиите и радикална съдебна реформа.

10:22 часа. Мустафа Карадайъ (ДПС): Промяната минава през диалог с опозицията

"Народът иска промяна, а тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот на всеки гражданин. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обясни, че промяната минава през диалог с опозицията и каза, че ДПС ще работи да има правителство.

"Днес е паметен ден в българската история. Докато някои предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещи или бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата или някоя друга партия има връзка с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата", обясни Карадайъ.

Той обясни, че ДПС не търси игри и власт заради самата власт. "Състоянието на нещата зависи от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма".

Той отговори и на Христо Иванов за срещата с Ердоган и диагнозата му за сарайския модел. "Позволете ми да отговоря на господин Иванов за закачките. Ако имате комплекси от миналото си, не ги прехвърляйте на други. Назидателният тон не отговоря на вицепремиер, който критикува корупцията и в самата той е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения. Партията на олигархията и медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм", обясни той.

Христо Иванов не беше вицепремиер, а правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок. Иванов подаде оставката след година на поста, защото ДПС и ГЕРБ отхвърлиха неговите идеи за реформа. Иво Прокопиев е съсобственик на "Икономедия", чиито основни издания са седмичникът "Капитал" и сайтът "Дневник". Карадайъ не обясни подробно къде е видял монопол.

В началото на своето изказване Карадайъ поздрави мюсюлманите за празника Курбан Байрам.

10:11 часа. Христо Иванов (ДБ): Трябва да си върнем републиката

"Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление". Това заяви лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него парламентът веднага трябва да започне работа по подготовката за следващата Ковид-вълна, Плана за възстановяване, бюджета за 2022 г. и здравната реформа.

"Даже ми е неудобно да цитирам доклада на ЕК, защото българските граждани го казаха. Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката", каза Иванов, което предизвика ръкопляскания.

"В България има корупционен модел, който се корени в тоталитарния режим и в продължаващото влияние на комунистическите служби. Той е инкорпориран политически в това, което наричаме "Сарайския модел" и има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Решението на този дълбок проблем е реалния отговор как страната да излезе от кризата", каза Христо Иванов. "Кои са партиите на промяната ще се разбере по нашата работа за премахване на точно този проблем", подчерта той.

По думите му корупцията суспендира републиката. "Корупцията ерозира българския суверенитет в критична степен", обясни Иванов. Той напомни, че лидерите на ГЕРБ и ДПС ходиха да се виждат с Ердоган в предизборен период, което също е признак за разклащане на националния суверенитет.

"Трябва да започнем да укрепваме суверенитета и да връщаме републиката. Да похарчим три милиарда за тръба на Путин – това ли е суверенитет", каза Иванов.

Той бе единственият, който спомена стратегическата нужда България да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС при отстояване на историческата истина.

9:52 часа. Корнелия Нинова (БСП): Нужен е диалог и рязко увеличаване на доходите

Има нужда от стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че парламентарното представените формации са изправени пред четири държавнически решения, а не партийни.

"Трябва да преодолеем недоверието, нужен е диалог, който е миниран от предварителни условия", каза Нинова заради нежеланието на ИТН да води разговори с БСП, като ѝ слага етикета "партия на статуквото".

"Вие (ИТН) вече сте системна партия. Два пъти се явявахте на избори. Имахте председател на парламент. Нека се делим се на такива, които искаме да променим стария модел на управление, и такива, които не искат", каза Нинова.

Тя обясни, че ГЕРБ са вкарали корупцията в законите и така са я превърнали в ненаказуема. БСП подкрепя закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, както и написването на нов закон за антикорупционната комисия.

"Най-важна остава социалната политика. Рязко трябва да се увеличат доходите", каза Нинова. Тя каза, че са внесени проекти за преизчисляване на пенсиите, Закон за старите хора, увеличаване на майчинските надбавки, помощ за второ и трето дете.

9:37 часа. Десислава Атанасова (ГЕРБ): Наш опонент ще е хаосът

Оценката на ГЕРБ е, че на изборите не е имало явен победител. От името на партията Десислава Атанасова коментира, че е имало явен натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ.

"Бяха създадени още разделителни линии в българското общество. Тези действия задълбочиха политическата криза и невъзможността да се сформира стабилно управление", каза Атанасова.

Според ГЕРБ в държавата са блокирали цели системи, а основни опоненти на ГЕРБ ще бъдат хаосът и безотговорността.

Речта на Атанасова предизвика коментар на Мика Зайкова, която обясни, че е била безкрайно учудена, че е чула от ГЕРБ анализ на програмата на ИТН, а не собствени приоритети. "Моля ви, усмихнете се", каза Зайкова.

9:20 часа. Тошко Йорданов (ИТН): Правителство може да има до 10 – 15 дни

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че до 10-15 дни може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.

"Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия - нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи", каза Йорданов.

"Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма. Това не е недемократично" , допълни той Йорданов.

В началото на изказването си Йорданов направи лапсус и обяви, че ИТН очаква мандат от "президента Първанов", който заемаше поста от 2002 г. до 2012 г. Това предизвика смях в залата, а Йорданов бързо се поправи се извини. "Наистина беше забавно", каза той.

9:15 часа. Мика Зайкова: Народът каза, че не иска да живее повече така

"Надявам се да видя усмихнати лица и готовност на всеки от вас да сподели своя опит и умения. Аз разчитам на мъдростта на суверена. Нека бъдем добри, усмихнати и конструктивни, да работим за мечтата на този народ за проспериращата Българи и за достоен живот на българите". Това каза Мика Зайкова (Има такъв народ), която откри 46-ото Народно събрание.

"Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно – народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна. Затова и всички партии на промяната повишават своя резултат. Това е отговорност, дами и господа от партиите на промяната", каза Зайкова.

Тя спомена доклада на ЕК, в който се казва, че главният прокурор трябва да бъде подсъден, сменяем и контролиран, че има проблем с Висшия съдебен съвет. "Законът "Магнитски" е едно петно, което ние бързо трябва да изтрием", обясни Зайкова.

Тя каза, че Европа винаги е помагала на България, но първото нещо, което трябва да направим е "да не откраднем парите" от плана за възстановяване,

8:57 часа: Мая Манолова: Започваме с преизчисляването на пенсиите

"Предизвикателството на формациите на протеста е съставяне на честно и почтено правителство, което да се занимава с неотложните проблеми на българските граждани, а не на интересите на партийния елит, коментира председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова.

Първите внесени законопроекти на нейната група ще са за преизчисляване на пенсиите и Закона за личната помощ за подкрепа на хората с увреждания.

"Ще внесем отново и предложение за Комисия по ревизията, за да излязат наяве мръсните тайни на властта, тъй като хората очакват справедливост", каза Манолова.

8:25 часа. Христо Иванов: Не сме канени на разговори с ИТН

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов съобщи, че все още не е планирана среща с "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Филип Тотю
  #24
  Отговор на коментар #12

  Къде е Иван Костов, едва на 71 години?! Джо Байдън, Тръмпът, Хилъри, Нанси Пелоси? как могат??? Тъкмо, си мислих, че в тази Коалиция ДБ, само "Да България", Христо е дисководещ, а къде е Батко? Къде са Десните? Айде Мартине, дай нови кадри, малко динамика, активност, и ше стане!!! СДС ОДС като едно време, Съдбата обича Смелите и Активните... ;-)"НАПРЕД ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ !Мартин Димитров· След превръщането на СДС в патерица на ГЕРБ все повече седесари гласуваха за гражданските кандидати на Демократична България.Друга голяма част останаха пасивни и не участваха. Има още много да се работи по въпроса!"

 2. Коментарът е изтрит в 04:07 на 22 юли 2021 от автора.
  #23
 3. Филип Тотю
  #22

  Статията вървеше добре, до: "Накрая депутатите излязоха за традиционната обща снимка пред официалния вход на НС, но ИТН и ГЕРБ-СДС бойкотираха.". Защо??? Това е проява на НЕУВАЖЕНИЕ към институцията Народно Събрание, държавността в частност Конструкцията, избирателите дето гласуват за да пратят тия заплатоносци там! За гЕРБ ясно, но за Партията на Слави е лош имидж, първа съвместна проява с "Лошите". Много надменно другари! За много "Големи" се вземахте! Айде по сериозно, а. Вие сте народни служители, уважавайте си Народа и Държавата!

 4. Solar Power
  #21
  Отговор на коментар #11

  Радиото си има собствена програма и си гледа нещата :)Ти се оптиваш да се намесваш или да предава само руски народни танци в чест на г-н Радев ?! Каквото си е планирал екипа това ще излъчва :)

 5. Solar Power
  #20
  Отговор на коментар #5

  Щото Мая общата, Татянка и Тошко африкански за много по добри ?!?!Предпочитам Деска пред горните "урунгели" :)

 6. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #19
 7. тото
  #18

  Никой от коментаторите не обърна внимание че при регистрация на депутатите те бяха 214 а не 240 .ТОВА Е РЕПЕТИЦИЯ КАК ЩЕ СЕ ГЛАСУВА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Като се осигури присъствие на 220-226 депутати.След гласуването мога отново да се регистрират.За това е недоволна Нинова липсата може да е на депутати от ГЕРБ и ДПС и БСП да увиснат.

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #17
 9. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #16
 10. SILENCE
  #15
  Отговор на коментар #12

  Не си насилвай късмета, БЕЕЕ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.