Ден първи от примирието: Сидеров доволен от медийното шоу, Симеонов обран

Хладен мир между съпредседателите на Обединените патриоти, сн. БГНЕС

Съпредседателите на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров и Валери Симеонов демонстрираха хладен мир в петък, ден след помирителния съвет на лидерите на управляващата коалиция ГЕРБ -ОП по повод вътрешния скандал заради поправката "Домусчиев".

Задочните словесни нападки на лидера на "Атака" и парламентарен шеф на ОП Сидеров към Симеонов бяха последвани от физически сблъсък – Сидеров се оплака в четвъртък, че Валентин Касабов, депутат от партията на Симеонов НФСБ, го изблъскал от стола му в стаята на групата. По-късно обаче се проведе коалиционната сбирка и премиерът Бойко Борисов съобщи, че коалицията е стабилна и разногласията, които били междуличностни, ще бъдат избегнати чрез редовни срещи между партньорите.

В петък, по време на последното заседание на парламента за политическия сезон, Волен Сидеров обяви, че според него блъсналият го Валентин Касабов няма място в парламентарната група на ОП, защото не бил отборен играч и се държал грубо и невъздържано. Това е меко странна забележка от страна на политик, който е еталон именно за такова поведение и дори бе съден за хулиганство.

Сидеров реши да представи като позитив скандалите в коалицията, стигащи до физически схватки, обяснявайки, че медиите са "обречени на глад", ако партньорите във властта са скучни и не си разменят остри реплики. 

"Виждам това, което се случва между мен и Валери Симеонов, във всички студиа. Задавам въпроса на главните редактори, редакторите, водещите, ами ако нямаше такива спречквания с какво щяха да се хранят медиите?", запита реторично Волен Сидеров.

"С Валери Симеонов си разменяхме нападки, защото не уточнявахме нещата в разговори. Нямаше Коалиционен съвет дълго време", поясни той.  И допълни, че в четвъртък след срещата  в МС се постигнали съгласие,  че всичко, което влиза в парламента, ще се обсъжда на Коалиционен съвет и ще минава под формата на съгласие от всички. "Тоест, ако някой има рестрикции, законът отива в чекмеджето, коригира се и се редактира, докато всички се съгласим", каза още той.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който беше в парламента за да отговаря на депутатски въпроси, не навлезе в коментари на скандалите. Пред репортери той лаконично заяви, че  е доволен от отпадането на текстовете в закона за приватизацията, срещу които той бурно възразяваше и дори заплашваше да напусне коалицията, ако бъдат гласувани. "Мисля, че останалото е достатъчно разяснено", допълни той. 

В отговор на атаките от страна на Сидеров за проверките му по морето, Симеонов каза, че не той, а контролните органи ги извършват. "Не съм нито организатор, нито водач, нито Фюрера", коментира вицепремиерът, който напомни, че проверките са в неговите правомощия на вицепремиер, както и контролът на приватизационните сделки. 

По-рано Сидеров го нападна за проверките по морето, закона за шума, съпротивата му срещу поправката "Домусчиев" и закона за горивата, заявявайки, че Симеонов вреди на българския бизнес. В същото време го упрекна, че не бди за националния интерес и по този повод отправи питане към Симеонов за концесиите на злато в страната.

Вицепремиерът се яви в парламента и обясни кротко, че няма провомощия да отговори на въпроса.

"Правомощията, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, са делегирани на министъра на енергетиката", каза той и уточни, че ресорният вицепремиер е Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?