Ден преди Европейския съвет остават открити въпроси по исканията на Великобритания

Дейвид Камерън и Доналд Туск

Денонощие преди началото на Европейския съвет, който ще разгледа исканията на Великобритания за оставане в Общността, остават открити въпроси. Това съобщил пред кореспондент на БТА в Брюксел високопоставен представител на ЕС, пожелал анонимност.

Очаква се едва довечера да бъдат подготвени последните предложения за решения на държавните и правителствените ръководители на ЕС. Все още не е изготвен окончателният проект на заключенията, Великобритания ще бъде тема на предстоящото заседание и утре, и в петък, уточнил дипломатът.

По неговите думи председателят на Европейския съвет Доналд Туск е убеден, че ще бъде постигнато решение, което удовлетворява всички и не е в разрез с правилата на ЕС.

Предвижда се отстъпките, които ЕС би направил за Лондон, да влязат в сила, само ако британците се произнесат за оставане на страната им в Общността. Предвижда се тези отстъпки да бъдат правно обвързващи и необратими.

До момента остават неизяснени въпросите по механизма за блокиране на европейско законодателство от националните парламенти; за продължителността на предпазния механизъм, свързан с изплащането на социални надбавки на чужденци; въпросът за взаимодействието между държавите в еврозоната и онези в ЕС, които не ползват общата валута.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза в сряда, че оставането на Великобритания в Европейския съюз е в национален интерес на Германия, предаде ДПА. Меркел заяви пред германския парламент, че Великобритания е важен партньор на Германия и че двете страни искат да засилят "конкурентноспособността и прозрачността" в ЕС. Затова по думите ѝ е "в национален интерес" на Германия да се избегне т.нар. Брекзит и Великобритания да остане "силен член" на ЕС.

Според Меркел много от исканията на британския министър-председател Дейвид Камерън за реформа в ЕС са оправдани и основателни.

"Исканията на Камерън съвсем не са искания, които важат само за Великобритания. Те са също така европейски искания и много от тях са оправдани и необходими", каза тя в Бундестага.

По думите ѝ никаква сделка с Лондон не бива да пречи на по-близката интеграция на страните от еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа