Ден преди изборите в Унгария: управляващата "Фидес" очаква нов успех

Ден преди изборите в Унгария: управляващата "Фидес" очаква нов успех

Унгария е пред парламентарни избори, а прогнозите в края на кампанията сочат, че партията “Фидес” на премиера Виктор Орбан, заедно с коалиционните си партньори, ще спечели убедително мнозинство. Вотът ще се проведе в неделя.

Според последните проучвания консерваторите, заедно с християндемокартите, могат да получат 2/3 от мандатите.

Квалифицираното мнозинство ще им позволи да извършват дори поправки в Конституцията.

Десницата увеличи популярността си благодарение най-вече на антиимигрантската политика и твърдия си тон към Брюксел. Социолозите предвиждат подем и на крайнодясната партия “Йобик”, която смекчи ксенофобската си реторика.

Противниците на Орбан пък предупреждават, че той е лидер, който разделя нацията и отдалечава страната от Европа.

Привържениците на Орбан го подкрепят, заради икномическата стабилност, която е осигурил в страната и заради сигурността, която според тях той е постигнал с мигрантската си политика.

На първия тур на изборите в неделя резултатът ще се определя по мажоритарната система във всеки избирателен район. Това значи, че опозицията - разпокъсана и наляво, и надясно от ФИДЕС - няма шанс да подкрепи общ кандидат на втория тур.

Орбан може да се похвали със солидни икономически показатели: Унгария навлезе в осма година на прираст в икономиката, който се очаква да е 4 процента. Инфлацията също е под контрол, както и безработицата, която е около 3,8 процента.

Но позицията на Орбан за имигрантите, и конкретно мюсюлманските, е основният стълб на неговата популярност.

Когато броят на насочилите се към Европа бежанци и мигранти, преминаващи през Балканите и Унгария, взривоопасно нарасна през 2015 г., Орбан беше първият, който нареди да се построи гранична стена с бодлива тел, за да спре наплива през септември същата година. Освен това той гръмко възрази срещу бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел по онова време.

Орбан обнадежди антиимигрантските организации в източно- и централноевропейските страни и мобилизира нечленуващите в ЕС Македония и Сърбия да спират мигрантите, вместо да ги насочват на запад.

Унгария също така отказа да приеме задължителната квота на ЕС за кандидати за убежище въпреки заплахата от юридически санкции, и предупреди, че пристигащите мюсюлмани ще променят лицето на Европа и ще подкопаят християнския начин на живот.

През март 2016 г. балканският маршрут беше официално затворен и броят на хората, минаващи по него, силно намаля.

Въпреки това Орбан запази риториката срещу имигрантите в сърцевината на своята политическа дейност.

 

Споделяне

Още от Свят