Ден преди старта на преговорите за Брекзит: Лондон желае плавен преход

Британският парламент стартира двугодишна законодателна сесия заради Брекзит

Ден преди старта на преговорите за Брекзит: Лондон желае плавен преход

Ден преди старта на историческите преговори за Брекзит, британският финансов министър потвърди в неделя, че страната ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз. Изказването му смаза надеждите на някои бизнес лидери за евентуално смекчаване на подхода след изборното поражение на управляващата Консервативна партия, отбелязва "Файненшъл таймс".

Филип Хамънд даде да се разбере, че би искал Великобритания да получи значителен транзитен период, през който британският бизнес да се адаптира към новите условия извън единния европейски пазар и митническия съюз на финала на преговорите през 2019 г.

В първата си публична изява след парламентарните избори на 8 юни Хамънд подчерта, че няма да има никакво отклонение от преговорните принципи, изложени през март от премиера Тереза Мей в писмото ѝ за активиране на Член 50 от Договора за ЕС, с който се задейства процедурата по напускане на ЕС.


Великобритания се нуждае от плавен преход при излизането си от ЕС, който да подкрепи работните места и инвестициите, като бъде осигурено ново митническо споразумение с евросъюза, с което да се избягват бюрократичните спънки в търговията, заяви британският финансов министър Филип Хамънд в неделя в интервю за телевизия Би Би Си.

По думите му Брекзит означава, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар и митническия съюз на блока, но той желае напускане на съюза, което ще подкрепи работните места и инвестициите, предаде Ройтрес.


Когато говоря за Брекзит, който подкрепя британските работни места, британските инвестиции и британския бизнес, имам предвид Брекзит, който избягва резките преходи, посочи Хамънд.

Финансовият министър посочи също така, че "не е глух" за това, че гласоподавателите са изморени от орязването на разходите.


На въпрос дали ще продължи с планираното съкращаване на разходите с 3 милиарда британския паунда (3.8 милиарда долара) от средствата за местните власти, Хамънд отговори, че ще разгледа отново предложенията на правителството в светлината на резултатите от парламентарните избори, когато обяви следващия си бюджет през ноември.

Правителството цели да превърне бюджетния дефицит на Великобритания, който възлиза на 2.5 процента от брутния вътрешен продукт през миналата финансова година, в излишък до средата на следващото десетилетие.

"Ще разгледаме всички тези неща. Очевидно, не сме глухи. Чухме посланието от изборите миналата седмица. Трябва да видим как ще се справим с предизвикателствата в икономиката, посочи Хамънд.

Разбирам, че хората са уморени от годините на тежка работа за възстановяването на икономиката след големия срив 2008-2009 година. Но трябва да се живее с това, с което разполагаме, посочи той.

Междувременно бе съобщено, че традиционната тронна реч на кралицата, с която всяка година се открива новата сесия на британския парламент, няма да се състои през 2018 г., за да имат депутатите повече време да приемат законите за Брекзит.

Британският парламент ще проведе рядка двугодишна законодателна сесия, посветена основно на сложните въпроси около излизането на Великобритания от ЕС, обяви британското правителство късно в събота вечерта.

Преговорите по Брекзит ще започнат в понеделник, 19 юни, и се очаква да бъдат усложнени от неочакваната загуба на парламентарното мнозинство на премиера Тереза Мей в изборите миналата седмица.

Парламентарната сесия обикновено продължава една година, като започва и свършва през пролетта. Сега обаче правителството удвоява продължителността ѝ, за да даде възможност на депутатите да обсъждат без прекъсване подхода на Великобритания към напускането на ЕС.

Великобритания официално уведоми, че напуска ЕС в края на март, което означава, че трябва да приключи процеса през март 2019 година.

Брекзит ще изисква голямо законодателство, посочи лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтрес.
Плановете на правителството за дейността на парламента ще бъдат очертани в речта на кралица Елизабет Втора в сряда (21 юни).

Британската традиция всяка нова парламентарна сесия да се открива от монарха датира от 16 век. Това е много живописна церемония: кралицата излиза с карета от Бъкингамския дворец и пристига в Камарата на лордовете, където чете програмна реч, подготвена от правителството, в която подробно съобщава за плановете на министър-председателя.

Отмяната на кралската реч не е съвсем безпрецедентно явление, но е крайно рядко събитие в най-новата история на Великобритания, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?