Меркел поиска още санкции срещу Русия

Ден след номинацията си Могерини с остро изказване за Путин

Русия заплаши с ответни мерки при нови санкции на ЕС

Федерика Могерини

Номинираната за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че политиката на руския президент Владимир Путин по украинския въпрос е довела до икономическите санкции, които вредят на собствения му народ, предаде Ройтерс.

В първото си интервю за вестник след номинацията в събота, Могерини заяви за "Кориере дела сера", че санкциите остават инструмент за постигане на дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна.

"Работата е там, че както и да повлияят санкциите на руската икономика, те ще променят рационалното поведение на политическото ръководство. В момента Кремъл действа срещу
интереса на своя народ", каза тя.

Коментарите на Могерини, необичайно резки за 41-годишната италианска външна министърка, бяха отправени след критики към номинирането ѝ за ръководител на европейската външна политика, защото можело да прояви меко отношение към Москва заради зависимостта на Италия от руски газ.

"Путин никога не е спазвал ангажиментите, които пое неколкократно в Женева, Нормандия, Берлин. Пропиля шанса да обърне развоя на нещата, като окаже влияние на сепаратистите след свалянето на малайзийския самолет. Разликата между обещания и конкретни действия е огромна", каза Могерини.

Същевременно германската канцлерка Ангела Меркел призна, че приемането на нови санкции срещу Русия може да навреди на икономиката на Германия, но заяви, че бездействието в отговор на агресията на Москва в Украйна "не е вариант", предаде Ройтерс.

"Казвала съм, че санкциите могат да имат въздействие, включително върху германски компании. Трябва обаче да кажа и че има въздействие и когато се допуска някой да мести граници в Европа и да напада други страни с войските си. Приемането на поведението на Русия не е вариант. Следователно беше необходимо да се подготвят нови санкции", каза Меркел.

Европейската комисия вече започна изготвянето на предложение за нови санкции на ЕС срещу Русия. Те ще бъдат представени тази седмица, съобщи говорителката на ЕК Пия Хансен.

Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС наложи нови санкции


Русия ще въведе ответни мерки, ако ЕС приеме нови санкции, предупреди руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. Според ведомството Киев се ползва "по инерция" с безогледната подкрепа на ЕС.

"Започналата преди заседанието на Европейския съвет истерия за митичната "руска агресия в Украйна" даде своите плодове", посочи министерството. Няма доказателство за твърденията, че в Украйна има руски въоръжени сили, а обвинявайки Москва, Брюксел "продължава да избягва признаването на истинските причини за драматичната ситуация в Югоизточна Украйна".


Министерството изрази съжаление, че "Европейският съвет, въпреки интересите на своите държави членки, следва волята на страни, заинтересувани от реализацията на геополитически схеми, предвиждащи засилване на конфронтацията с Русия".

"Не изоставяме надеждата, че ЕС все пак ще може да разгледа самостоятелно ситуацията, надхвърляйки стереотипите на миналия век и да започне конструктивна работа, съдействайки за уреждането на конфликта в Украйна", се подчертава в изявлението.

Добавя се, че ако бъдат наложени нови санкции, Русия "си запазва правото да приеме ответни мерки, целящи защитата на законните ѝ интереси".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа