Ден за политически раздели в Столичния съвет

Ден за политически раздели в Столичния съвет

Двама общински съветници анонсираха в един и същи ден, че напускат групите на партиите, с чиито листи са били избрани за настоящия мандат и в чиито листи едва ли ще попаднат на предстоящите местни избори.  

Данаил Кирилов от БСП, известен като адвокат на бившия соцпремиер Жан Виденов, оповести в четвъртък, че изоставя социалистите и се присъединява към партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов. Той е един от осемте общински съветници на БСП, който преди дни получи негативна оценка за работата си от клуба по местно самоуправление на “Позитано” 20.

Кирилов обяви, че не среща подкрепа за действията си в Столичния общински съвет (СОС) и групата на БСП е разделена. По думите му, БСП като опозиционна сила в СОС не е трябвало да кадрува в бордовете на общинските фирми и е трябвало да се противопоставя на този модел.

Кирилов често се цепеше от червената група и гласуваше против предварително взети политически решения.

Той преминава в ГЕРБ, тъй като в лицето на Бойко Борисов вижда “борбен политик”. “Предприетите от него действия за развиване на икономическите интереси около общината са сериозна стъпка срещу статуквото”, допълни той.

Кирилов е достоен човек и ще препоръчам да бъде приет в ГЕРБ, коментира от своя страна Борисов.

Кирилов е третият общински съветник от настоящия състав на СОС и втори от БСП след Божидар Димитров, който подкрепя Бойко Борисов. Димитров също получи негативна оценка от дискусионния клуб на “Позитано” 20.

Орлин Иванов от “Демократи за София” е другият съветник, преминал към Борисов.

В прочувствена реч Кирилов каза, че постъпил в БСП в труден за нея момент, през 1997 г., малко след кризата с кабинета на Виденов. Въпреки, че отсега нататък ще работи за “дясноцентристка кауза”, той продължавал да бъде убеден, че поддръжниците на БСП са сериозни хора с идеали и вяра.

В същото време общинският съветник от ССД Радомир Чолаков декларира, че напуска градския парламент, но не обяви дали ще става член на друга партия. Решението е мотивирано от развитията в партията му, която в събота проведе извънреден конгрес и избра проф. Милан Миланов за лидер на ССД на мястото на Стефан Софиянски.

В четвъртък Чолаков индиректно обвини Софиянски в апаратни игри за налагане на определени хора в новото партийно ръководство. Вместо нова политика, визия, цел и морал, на партията беше поднесен един предварително скроен мазен компромис между личности, подбрани на принципа на максималното несходство на характерите, добави той и уточни, че не обвинява за случилото се новия лидер на ССД проф. Милан Миланов.  

Споделяне

Още от България