Ден за размисъл преди референдума

Ден за размисъл преди референдума

Събота е ден за размисъл преди референдума за развитието на ядрената енергетика и агитацията е забранена.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

Изборният ден в неделя започва в 6 часа и продължава до 19 часа, а въпросът на референдума е  ”Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”.

По време на Националния референдум на 27 януари за валидна се смята само подадена бюлетина, която е попълнена със син химикал, а избраният отговор е посочен чрез запълване на квадратчето с ”Х”.

Всеки български гражданин с избирателни права, който желае да упражни правото си на глас, може да го направи в изборна секция според неговия постоянен адрес. Легитимирането става само с валидна лична карта, а гражданите, родени преди 31 декември 1931 година могат да използват зелен паспорт. Всички, които са загубили своята лична карта, или тя е с изтекъл срок на валидност, трябва да подадат заявление за издаване на нова лична карта в полицията и да получат служебна бележка, с която да се легитимират в избирателна секция в деня на референдума.

След като представи документ за самоличност, гласоподавателят получава бюлетина и плик, влиза в кабината за гласуване и там отразява гласа си. Бюлетината съдържа въпроса  ”Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?” и два възможни отговора – ”Да” или ”Не”. След това бюлетината се поставя в плика за гласуване и се пуска в прозрачната изборна урна.

Ако след края на изборния ден, все още има граждани, които искат да упражнят правото си на глас, но не са успели, председателят на секцията взима техните документи за самоличност и им предоставя възможност за упражняване на глас. Учениците и студентите, които се обучават редовна форма в различно населено място от постоянния им адрес, могат да упражнят правото си на глас в секция в близост до учебното им заведение. Там те трябва да представят заверена студентска или ученическа книжка и да попълнят декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват в друго населено място.

Заради референдума министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов определи понеделник, 28 януари, за неучебен ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?