Ден за размисъл преди втория тур на местните избори

Сн. БГНЕС

Днес е ден за размисъл преди утрешния втори тур на изборите за кметове в населените места, в които на 27 - ми октомври няма избран победител.

На 3 ноември ще се гласува за кметове на 97 общини, 377 кметства и 31 района.

В три кметства на балотаж ще се явят по трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания до приключването на изборния ден в 20.00 часа на 3 ноември.

В общините, кметствата и районите с насрочени балотажи секционните избирателни комисии ще получат днес изборните книжа и бюлетините, за да оборудват помещенията за гласуване.

Сигнали и жалби за нарушения се приемат в общинските комисии и в ЦИК.

Сигналите свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите се подават към МВР и прокуратурата.

На втория кръг от изборите също ще има квадратче ”Не подкрепям никого“, което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

Споделяне

Още от Местни избори 2019