Денис Ершов обвинен за злоупотреби в "Петрол" за 1 милион лева

Бизнесменът бе докаран в столичното следствие от Бургас, което, според него, било "фарс"

Денис Ершов на влизане в столичното следствие. Сн. БГНЕС

Доскорошният съсобственик в компанията за търговия и дистрибуция на горива "Петрол" АД руският бизнесмен Денис Ершов бе обвинен от прокуратурата в присвояване на 1 милион лева от дружеството. Във вторник той бе пуснат на свобода срещу гаранция от половин милион лева, след като преди ден бе задържан в Бургас.

Бизнесменът бе задържан в понеделник следобед при слизането си от самолета от Москва на летището в Бургас и по собствените му думи пред журналисти е бил привикан в полицията да даде обяснения и след това е бил конвоиран до Столичната следствена служба, където са му предявили обвинението.

Обвинение е повдигнато и на финансовия директор в "Петрол" Цветан Димитров, на когото е наложена гаранция от 30 хил. лв., съобщи по-късно говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Ершов заяви още, че познава много видове туризъм, но от вчера вече се е запознал и със "съдебния туризъм". Той разказа как е бил закаран от Бургас до София, като е бил прехвърлян в различни превозни средства в съдебните палати в Стара Загора, Пловдив и София. Ершов обясни, че от трите места най-много му допаднала сградата в Стара Загора.

Ершов определи като абсурдно да бъде обвиняван, че е злоупотребил с пари от дружество, в което е бил съсобственик. Парите му били дадени за водене на преговори за изваждане на "Петрол" от кризисната ситуация, в която предприятието било изпаднало.

Според него разследването имало за цел да го сплаши. По думите му ставало въпрос за "евтин спектакъл", зад който стояла жалбата на неговия бивш съдружник Митко Събев. През последните години отношенията между някогашни много близки съдружници Денис Ершов и Митко Събев се влошиха силно и двамата влязоха в открита война за контрол над дружеството. Обвиненията, отправяни към двата лагера, бяха във финансови злоупотреби и измами в особено големи размери.

Денис Ершов е добре познато име в годините на прехода у нас. Бизнесменът с руски и литовски паспорт се установява у нас в края на деветдесетте години, като в Русия е един от първите, които се заемат с печелившата търговия с петрол и петролни продукти. В България основава дружеството "Нафтекс" и заедно с Митко Събев стават съсобственици в "Петрол" АД - най-големият дистрибутор на горива по това време, наследник на единственото държавно предприятие за търговия с бензин в страната до началото на деветдесетте години.

През 2000 г. бившата Национална служба ”Сигурност” (сега част от ДАНС) изгони от България Ершов, защото представлявал заплаха за националната сигурност.

През 2004 г. съдът отмени заповедта като незаконосъобразна. Ершов се върна в България, установи се трайно на Южното Черноморие, където притежава редица недвижими имоти, и пое ръководството на "Петрол холдинг”.

В последните години настъпи разрив между него и Събев и двамата започнаха серия от съдебни действия и шумни разпри пред медиите за установяване на контрол над "Петрол" АД.

През юни бившият президент на руската автономна република Калмикия и настоящ ръководител на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов закупи 52.5% от "Петрол", като на практика взе дяловете на Денис Ершов и на съюзника му в борбата със Събев Александър Мелников, които притежаваха съответно 47.5% и 5% от "Петрол".

Във вторник, излизайки от следствието, Ершов поясни, че понастоящем се занимава с консултантска дейност, но и разработвал проект, свързан с медицинския туризъм. Той не пропусна да отбележи, че смята да съди разследващите го за нарушени човешки права, като допълни, че няма личен проблем с българските власти, но не асоциира с тях прокурора и следователя, които работят по делото срещу него.

"Господин Ершов никога не се е укривал от съдебната власт. В последните четири месеца той беше със здравословни проблеми, за което бе хоспитализиран в болница "Токуда", заяви адвокатът му Анна Попова по повод на съобщенията, че Ершов е бил обявен за издирване от полицията. Самият говорител на прокуратурата не успя да обясни как Ершов, щом е бил обявен за издирване, е успял да излети от Бургас за Москва на 12 август и един ден по-късно да се върне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?