Новият зам.-правосъден министър разпрати отговор

Деница Петкова не се смята за виновна за присъдата на Страсбург

Всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон, се казва в изявление на бургаския съдия Деница Петкова, която преди седмица бе назначена за заместник-министър на правосъдието. Както Mediapool писа, съдия Петкова е била съдия-докладчик по делото за клевета срещу журналиста Катя Касабова, която след това се жалва пред ЕСПЧ в Страсбург и спечели делото.

Съдебният състав от Окръжния съд в Бургас осъжда през 2003 година Касабова да плати 7500 лева за клевета по дело, заведено от четирима служители на местния инспекторат на образователното министерство.

Катя Касабова (тогава репортер в регионалния в. "Компас") и Божидар Божков (кореспондент на в. "Сега") са съдени от инспекторите заради тяхно разследване. Двамата публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града, като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Божков е осъден от друг състав на същото съдилище, но за 6300 лева.

Заради тези присъди двамата журналисти завеждат дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това са и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

В първото си официално изявление до медиите след избухването на скандала с назначението си за зам.-правосъден министър, съдия Петкова заявява, че не е постановявала такава присъда. Тя заявява, че присъдата всъщност вече е била постановена от председателя на Районния съд в Бургас и само "потвърдена" от Окръжния съд в Бургас.

"Окръжният съд прие по-лека форма на вина от тази, която беше приел Районният съд, поради което отказа да уважи жалбите и да увеличи обезщетенията на пострадалите. Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд", казва съдия Петкова.

От позицията ѝ обаче не става ясно защо тогава България изобщо е осъдена да плаща за нарушение на Европейската конвенция, а българските съдилища са задължени да я прилагат по делата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?