Деница Сачева: Има външна провокация и намеса за напрежението около Закона за социалните услуги

Деница Сачева, сн. БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева смята, че има външна намеса за създаването на напрежение около новия Закон за социалните услуги и твърденията, че деца ще бъдат отнемани от родителите. Според Сачева тази намеса трябва да се разследва.

"Определено можем да говорим за сериозна външна провокация и намеса. Не мога да кажа, защото аз не съм разследващ орган, но ми прави впечатление, че има групи, които се радикализират, когато ние призоваваме за диалог, което е ясен знак, че исканията са очевидно други, а не за семейни политики. Прави впечатление също това, че непосредствено преди местните избори имаше пуснат целенасочен слух в ромските махали, че ще се вземат деца, за да се извеждат децата от училище. Така че със сигурност има провокации, които трябва да бъдат разследвани", коментира Сачева.

По думите ѝ към реални страхове на хората и правни казуси на наши сънародници с чужди законодателства, се наслагва и сериозна външна провокация и намеса по отношение на насаждане на страхове, че ще бъдат отнемани деца.

Попитана откъде идват те, Сачева каза, че има политически партии, които вече се самоидентифицираха с тези искания - например политическа партия "Възраждане", но по думите на министъра тя не е представител на разследващ орган, за да каже кой точно стои зад това.

Сачева посочи, че вече е обсъждано това с разследващите органи, но темата вероятно ще бъде повдигната и на по-високо, правителствено ниво, защото вероятно има хора, които целенасочено в момента насаждат и антиевропейска политика и трябва да се види дали има и политически нюанси в исканията.

"Необходимо е да направим така, че да извадим реалните страхове, а ако има някой, който има квазиполитически или квазирелигиозни искания в рамките на хората, които протестират, съответните органи да се заемат с него", допълни Сачева.

Тя заяви, че има и наши сънародници, които реално имат проблеми с чужди законодателства и имат нужда от правна защита. Става въпрос за хора, които имат деца от граждани от Холандия, Германия, Норвегия, Италия, има сигнали и за проблеми с правни казуси в САЩ. "Това не е основна тема на МТСП, не е тема и на Закона за социалните услуги, но не трябва да се отричат страховете на хората", допълни Сачева.

Сачева отново каза, че в Закона за социалните услуги няма никакви нови мерки за децата и семействата.

"Законът е приет заради необходимостта от регулации на социалните услуги, които се изпълняват вече 15 години в България, и има вече 1356 социални услуги в цялата страна. Трябва да има карта на тези услуги, така че да се регулира търсенето и предлагането, а не да се създават безконтролно услуги там, където няма нужда от тях, а в същото време да има места без социални услуги", каза Сачева. Необходими са стандарти за качество на услугите, затова се създава и Агенция за качество на социалните услуги. Този закон се отнася за качеството на социалните услуги, а не до семейните политики, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?