Деница Сачева: Няма тема за оставката на Борисов

Деница Сачева

Няма тема за оставката на Борисов, заяви пред бТВ в събота министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите ѝ обаче иначе всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична.

Пред нас стоят важни задачи и първата е отвореният дебат за промени в Конституцията и темите, свързани с върховенството на закона, изборния кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджета за следващата година, посочи Сачева.

"Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. Това е тема, по която има нужда от общо национално съгласие", каза тя.

"Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това което ме тревожи, е ескалацията на омразата - хората не смеят да си кажат "Добър ден"", коментира министърът.

Според нея тази ескалация ще бележи бъдещето политическо развитие на държавата. "Онези лидери, които не я спират, след това няма да могат да посадят нищо върху тази почва. На първо място това са "Отровното трио", на второ място е президентът. Не се търси диалог, а точно обратното", заяви социалният министър.

Няма никакви доказателства, че правителството стои зад организацията на сблъсъците в нощта срещу четвъртък, каза социалният министър в отговор на обвиненията на президента, според когото властта е режисирала провокациите.

Според Сачева нито един представител на българското правителство и на управляващата партия няма никакъв интерес и никога не е призовавал за кръв на протестите.

"Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. Как правим така, че да има активни провокации, къде са доказателствата за това?", попита тя.

Търпим негативи от ситуацията, но въпреки това се опитваме да правим всичко възможно за деескалация на напрежението, посочи Сачева.

По думите на министъра на труда и социалната политика са взети всички мерки, "за да не се чувства г-н Колев (собственикът на "Хиполенд") притиснат по какъвто и да било начин и да продължи да изразява своята гражданска позиция по начина, по който счита, че е правилно".

"Още вчера вътрешният министър разговаря с г-н Колев и го увери, че проверката е приключена. Това съвпадение беше прието негативно от мен и други колеги", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България