Деница Сачева ще е новият министър на труда и социалната политика

Деница Сачева

Сегашният заместник-министър на образованието Деница Сачева ще е новият министър на труда и социалната политика. Премиерът Бойко Борисов ще направи предложението си във вторник. За това съобщи самият той пред журналисти в неделя, след като поиска и прие оставката на Бисер Петков в петък.

"Пет пъти досега съм връщал оставката му, в петък го извиках и му казах, че никой не иска да работи с него от кабинета, а пък ако толкова си го харесват майките, някога като управляват, да си го сложат за министър и готово", коментира Борисов.

"Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждания, приемал съм ги, 150 милиона отпуснахме миналата година. Но както аз не им се меся с кои политически формации и политици говорят, така и министрите са само мое право. Дори и Патриотите, всички знаят, че за да се назначи министър трябва да се съглася аз. Отговорността за правителството е моя, не тяхна. С цялото уважение към тях, но пък много други асоциации, организации ми се обадиха че намират това наше действие за правилно. Така че това е моя работа", заяви Борисов по повод исканията за връщане на Бисер Петков на поста.

Премиерът съобщи и за още едно решение - Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник.Той заяви, че тя е информирана за поисканата оставка.

"Аз съм го обявил, казано е. В сряда ще бъде взето решението на Министерски съвет да бъде освободена. Също и шефът на ВиК в Перник. Те не застанаха държавнически да кажат какви са проблемите и затова трябва да си понесат отговорността. Бързо трябва да се вземат мерки, защото сушата е голяма, всички язовири са празни. Мислим допълнително от къде можем да водоснабдим Перник", допълни премиерът.

По думите му решението на международната рейтингова агенция S&P Global Ratings да повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'е отговор на атаките срещу правителство.

"Във всички случаи съм склонен да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, по които даже в училище не са ги учили", каза Борисов.

"С по-добър рейтинг сме от всички на Балканите, плюс по-разширеното понятие Русия, Унгария, Гърция, Турция", допълни той.

"Фискалната позиция на България се е подобрила в следствие на подобрената събираемост на данъци и прилагане на разумна фискална политика, пише в доклада. Затова не дадох оставката на Владислав Горанов и не се съгласих за оставката на ръководството на НАП - защото оценката за тях е положителна", посочи министър-председателят.

Според рейтинговата агенция икономиката на страната расте стабилно като се предвижда ръст на БВП от 3.6 на сто за 2019 година и ръст от 3 процента през следващите две години - това не подлежи на коментар, каза Борисов. Ръстът се дължи на увеличаване на заплатите, това е заложено в нашата програма и вече е факт, посочи премиерът.

Отчетено е, че настоящата управленска коалиция може да изпълни мандата си до 2021 година и по въпроси като присъединяване към валутния механизъм ЕРМ2 има политически консенсус и това осигурява на страната стабилност, каза Борисов.

Цитирайки доклада на рейтинговата агенция, той каза, че валутните резерви на страната покриват паричната маса около 1.6 пъти към септември тази година и банковата система работи добре.Прави се всичко, за да се изпълнят препоръките и на рейтинговат агенция за стимулиране на растежа на икономиката и безработицата да падне до историческо ниско ниво от 4.4 процента, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?