Деница Сачева: Стабилността няма да дойде с еднопартийно управление, така идва диктатурата

Не съм променяла нито възгледите си, нито принципите си, нито идеологията си, казва водачът на два избирателни района (Хасково и 25 МИР София) на коалиция "Десните"

Деница Сачева: Стабилността няма да дойде с еднопартийно управление, така идва диктатурата

Г-жо Сачева, освен една софийска листа, вие се кандидатирате за депутат и от Хасково, където в няколко общини беше обявено бедствено положение. Какви са наблюденията ви за ситуацията, подготвени ли са хората и властите, при положение, че всички помнят трагедията в село Бисер?

Трагедиите, които се случват, са паметник на некачествената политика през последните 10 години в страната. Правителството на тройната коалиция създаде Министерство на бедствията и авариите, изцяло контролирано от ДПС, което основно експроприира запасите и резервите. Правителството на ГЕРБ разби структурите на "Гражданска защита“, сложи ги под шапката на МВР, скъса връзката им с доброволците, а последното правителство на БСП, ДПС и "Атака" остави "Напоителни системи“ без заплати. Поуки от Бисер няма. Единствената разлика между Бисер и Странско е в партийната благотворителност. Тя е е друг вид наводнение – политици, които са били на власт и са отговорни за случилото се, вместо политики предлагат дарения на партийни субсидии и деветосептемврийски тимуровски команди. Между другото, в Бисер хората още живеят на фургони – ярко доказателство за напълно импотентна политика.

Кой как си е свършил работата? Каква е отговорността на местните власти, каква на държавата?

Ако прочетете закона за защита от бедствия, ще установите, че никой не си е свършил работата. На кметовете са вменени задължения, които те дори не познават. Особено в малките населени места. Държавата носи цялата отговорност по превенция, както и по организацията и управлението на единната спасителна система. По закон трябва да има национални, областни и общински планове за защита на населението при бедствия и вероятно на хартия в някакъв архаичен вид, те съществуват. Но на практика капацитетът на местните власти да се справя с кризи и бедствия е доста скромен. Опитът ми от наводненията в Аспарухово и Добрич показа, че администрацията не е в състояние да опише адекватно щетите, няма капацитет да осигури бързо и ефективно медицинска, психологическа и социална подкрепа, няма опит в работа с доброволци, а държавата като цяло не може да се организира да осигури нито достатъчно собствени ресурси, нито да привлече европейски средства. В Странско например някои от къщите се наводняват вече за трети път, просто сега е много по-страшно от преди.

Колкото и мобилизирани да са всички, ако има некачествено изградени пътища и инфраструктура, които стават причина за наводняване на определени места, как трябва да се процедира?

Причините за проблемите трябва да се отстраняват, възстановяването трябва да се организира бързо и адекватно, за да не увеличава размера и времетраенето на бедствията.

Какви са основните цели, които новата коалиция "Десните" си поставя на тези избори? Вашите лични амбиции какви са?

Целта ни е да предложим качествени десни решения за проблемите в държавата, да покажем, че точността и последователността в политиката са не просто възможни, а абсолютно задължителни, ако искаш да постигаш високи цели. Настоящите избори са първата крачка в политическото развитие на нашата коалиция. Що се отнася до мен – нямам лични амбиции. Напълно съм реализирана в професионален и личен план. Работи ми се за държава, която служи на хората и за хора, които искат да си развиват държавата.

Водите две листи – в Хасково и в София. Имате ли увереност, че можете достатъчно добре да представлявате интересите на всеки един от избирателните райони?

Да, защото представлявам интереси на хора, а не на райони. Решенията, които предлагаме в икономиката, здравеопазването, образованието биха имали отражение върху живота на всеки българин. И в Хасково, и в София, бизнесът има нужда от предвидима политика, от свобода да работи за иновации, а не за корупция, а хората имат нужда от условия и среда, в която да се развиват и да управляват живота си сами.

На предходните избори, само преди година, вие водихте листата на коалиция ДСБ и БДФ в Хасково. Как се получи така, че се отделихте и се оказахте гражданска квота в коалиция "Десните"?

Не съм променяла нито възгледите си, нито принципите си, нито идеологията си в продължение на 17 години. След края на мандата на правителството на ОДС напуснах държавната администрация и отклонявах всички покани за участие в последващи управления, защото желанието ми беше да работя за държавата само със силен десен отбор от съмишленици. Винаги съм участвала в кампаниите на ДСБ, а миналата година реших да се включа, за да помогна със знания, с опит, с дарения. На разширеното заседание на Националното ръководството и водачите на листи, когато се определи общата кандидатура за председател на ДСБ, Радан Кънев получи и моя глас. Но пътят, който ръководството на ДСБ пое не е пътят, който мога да следвам. Аз си останах на мястото, други завиха към центъра.

Как ще финансирате кампанията си? И какви резултати очаквате за вложението си?

Занимавам се с бизнес от 13 години. Една от инвестициите ми беше в доброволен фонд за здравно осигуряване. Управлението на ГЕРБ унищожи този бизнес със закон и принуди всички фондове да се регистрират като застрахователи. Финансирам кампанията с ликвидационния дял от компанията. Имам ясно дясно мислене и поведение, не искам да паразитирам върху ничий труд, работя с талантите, а не с зависимостите на хората, плащам си сметките. Очаквам повече хора да разпознаят себе си в мое лице и да ми се доверят да ги представлявам.

В началото на август от коалицията обяснихте, че ще бъдете алтернатива на РБ и ГЕРБ. Как се случи тази промяна, при положение, че и БДФ и ЕНП на Мария Капон две седмици преди това искаха да бъдат част от РБ?

Отвореното писмо на БДФ и ЕНП към РБ беше морален и идеологически тест. С БДФ бяхме заедно на предишните парламентарни избори, с ЕНП – заедно на референдума срещу АЕЦ "Белене". Да се обърне гръб на партньора, а да се прегърне идеологически различния противоречи на заявките за почтеност.

Какви ще са основните ви разлики с другите десни партии, които се явяват на тези избори?

Не знам кого имате предвид. Програмата на ГЕРБ съдържа повече данъци и по-силна роля на държавата - това са по-скоро леви, отколкото десни политики. Генерал Борисов традиционно залага на популизъм, което е доста далеч от дясното. Реформаторският блок на този етап не е представил програма. Ако се съди по хората в листите, тя няма как да е дясна, защото в тях участват хора с убеждения в целия идеологически спектър. На този фон, Коалиция "Десните“ предлага качеството на политиката да се измерва в хора, а не в усвоени или раздадени пари, да се създаде Държавна агенция по дигитална икономика, специални мерки за квалификация и задържане на младите медицински професионалисти, въвеждане на нулева ставка на ДДС и премахване на корпоративното данъчно облагане за лечебните заведения, премахване на ДДС за лекарствата, финансирани от НЗОК, смяна на поколенията в училищата, разделяне на труда от социалната политика, силен акцент върху повишаване на конкурентноспособността на българите.

Каква е прогнозата ви за следващото управление? Кой ще влезе в него, колко ще продължи?

Следващото управление е в ръцете на гражданите. Всеки мислещ човек у нас трябва да си постави като лична задача да убеди поне двама колебаещи се или негласуващи, да отидат до урните. Стабилността у нас няма да дойде от еднопартийно управление – така идва диктатурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта