Деница Златева: Ако няма редовно правителство след вота, ще излъчим еврокомисар

Деница Златева, БГНЕС
Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор, каза вицепремиерът Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на ЕС.
 
”Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази  изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, каза  Златева пред бТВ.
 
По думите ѝ председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. 
 
Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя.
 
България е без еврокомисар след като зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджета Кристалина Георгиева напусна в края на миналата година и зае висш пост в Световната банка. Няма друга държава в ЕС, която толкова дълго време да е оставала без свой еврокомисар. Въпреки желанието на служебният премиер Огнян Герджиков да бъде излъчен кандидат бързо, след среща с президента Румен Радев бе решено да се изчака редовно правителство.
 
За подготовката за нългарското ротационно европредседателството догодина Деница Златева обяви, че има забавяне в определени области като културната програма и приемането на комуникационна стратегия.
 
Тя отчете, че за краткото време като служебен министър е успяла да създаде добра организация между институциите.
 
Вицепремиерът обеща прозрачни процедури по обявяването и провеждането на обществените поръчки, свързани с подготовката на председателството.
 
”75 млн. евро е бюджетът за председателството. Доколкото зависи от мен, няма да има предрешени конкурси”, каза още Деница Златева.
Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?