Деница Златева: Ако няма редовно правителство след вота, ще излъчим еврокомисар

Деница Златева, БГНЕС
Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор, каза вицепремиерът Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на ЕС.
 
”Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази  изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, каза  Златева пред бТВ.
 
По думите ѝ председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. 
 
Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя.
 
България е без еврокомисар след като зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджета Кристалина Георгиева напусна в края на миналата година и зае висш пост в Световната банка. Няма друга държава в ЕС, която толкова дълго време да е оставала без свой еврокомисар. Въпреки желанието на служебният премиер Огнян Герджиков да бъде излъчен кандидат бързо, след среща с президента Румен Радев бе решено да се изчака редовно правителство.
 
За подготовката за нългарското ротационно европредседателството догодина Деница Златева обяви, че има забавяне в определени области като културната програма и приемането на комуникационна стратегия.
 
Тя отчете, че за краткото време като служебен министър е успяла да създаде добра организация между институциите.
 
Вицепремиерът обеща прозрачни процедури по обявяването и провеждането на обществените поръчки, свързани с подготовката на председателството.
 
”75 млн. евро е бюджетът за председателството. Доколкото зависи от мен, няма да има предрешени конкурси”, каза още Деница Златева.
Споделяне

Още по темата

Още от България