"Деница Златева, не помниш ли колко пъти идваше при Борисов в партийната централа?"

Или как върви разправията между ГЕРБ и БСП кой лъже повече

"Деница Златева, не помниш ли колко пъти идваше при Борисов в партийната централа?"

"Деница Златева, не помниш ли колко пъти идваше при Бойко Борисов в партийната централа на НДК на 17-тия етаж, зад гърба на Корнелия Нинова? Аз помня поне две такива срещи... Не помниш ли и колко вътрешна съпротива имаше тогава в теб, че твоята председателка иска да провали европейското председателство?". Такъв задочен въпрос, публикуван във Фейсбук с хаштаг #спомниси , отправи шефката на правителствената пресслужа Севделина Арнаудова към зам.-председателката на БСП Деница Златева, която бе вицепремимиер по европредседателството в служебното правителство и Бойко Борисов искаше да тя да остане на поста и в неговия редовен кабинет.

Потърсена от Mediapool, Златева отговори лаконично: "Не желая да коментирам, но е нормално когато те поканят някъде, да откажеш лично". По-късно от пресцентъра на БСП разпространиха позиция на Златева, в която тя казва, че е била на среща с Борисов два пъти - първо да го информира как върви подготовката за председателството ни в качеството си на ресорен вицепремиер в служебния кабинет и втори път, за да откаже покана да бъде част от Министерския съвет на Борисов.

Това е само фрагмент от словесната престрелка на взаимни изобличeния между ГЕРБ и БСП, в която двете партии през последните дни мобилизираха партийните си ръководства и апарати.

В неделя ГЕРБ свика извънредно заседание на Изпълнителната комисия, за да даде отпор на посланията от конгреса на БСП, проведен предишния ден. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова реши да води битка с вътрешната си опозиция, набеждавайки я в колаборационизъм с ГЕРБ, на който Нинова се съпротивлява и по този начин доказва, че се бори с корупцията и "паралелната държава", олицетворявани от управлението на Борисов. В отговор ГЕРБ заявиха, че предложението им Нинова да стане председател на Народното събрание не било оферта за общо управление и че на предстоящия си партиен конгрес ГЕРБ ще декларира, че никога няма да управлява с БСП. Освен това ГЕРБ обвиниха социалистите в непрестанно тиражиране на фалшиви новини, а в понеделник направиха и страница във Фейсбук с регистър на лъжите, изричани от левицата.

"Темата за фалшивите новини се превръща в основна мантра на ГЕРБ", заключи заместник-председателят на БСП Деница Златева на пресконференция във вторник.

Тя не коментира изнесените от ГЕРБ примери за фалшиви новини на БСП (вероятно защото те наистина са такива), но реши да обори твърденията на ГЕРБ, че не са предлагали на БСП участие във властта, давайки пример с отправената лично към нея оферта.

"Фалшива ли е новината, че лично премиерът Бойко Борисов се е обадил на лидера на БСП Корнелия Нинова, за да ме покани да остана на поста в правителството? Фалшива новина ли е фактът, че имахме личен разговор с него по този въпрос? И след обсъждане на ИБ на БСП препотвърдихме решението си, взето на Национален съвет на партията, че няма да влизаме в никакви коалиции и да участваме под никаква форма в управлението на страната и оставаме опозиция", запита Златева.

"Фалшива новина ли е, че служебният премиер Огнян Герджиков се срещна по молба на Бойко Борисов с Корнелия Нинова по същия въпрос? Фалшива новина ли е, че ГЕРБ предложиха на Корнелия Нинова да стане председател на НС, под претекст, че по този начин, ще се формира дневният ред на парламента?", попита още Златева.

Всичко, казано от нея, бе тиражирано в медиите още през пролетта на т.г., когато Нинова обяви отказа си да стане шеф на парламента, както и Златева да остане в кабинета "Борисов 3".

Според нея изброените въпроси категорично отхвърлят тезата, че БСП е партията, която произвежда фалшивите новини. "Не знам кой е основният участник в сезона на фалшивите новини, но не е БСП", каза Златева.

Веднага след изявлението ѝ шефката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова я атакува във Фейсбук с въпроса помни ли колко пъти е идвала в централата на ГЕРБ за срещи с Бойко Борисов.

Малко по-късно в епистоларната война през фейсбук се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя коментира публикация, в която се твърди, че присъства на митинг на СДС.

"Вярно е, че поканих Бойко Борисов да се разберем като мъже, но не го приемайте толкова буквално. Доста се позабавлявахме с публикацията, в която на митинг на СДС съм показана като рошав мъж с бял шлифер. Ако го познавате, запознайте ме с “двойника" ми. Благодаря на автора, че ми подари пет минути здравословен смях", пише Нинова. И напомня: "А извън веселата част, каня ви на 27.11.2017г., от 15.30 часа, в Софийски градски съд, на първото заседание по делото ми срещу Борисов за твърдението му, че съм била член и активист на СДС. Там ще е истинското забавление.".

Споделяне

Още от България