Деница Златева: Скандалът "Цанков камък" е поредната димка

Пришиването на Пеевски към ГЕРБ е техен проблем, няма да правим коалиция с ДПС, каза зам.-председателят на БСП

Деница Златева: Скандалът "Цанков камък" е поредната димка

"Скандалът с "Цанков камък" е поредната димка, която се пуска в публичното пространство, за да се измести вниманието от "Суджукгейт", НДК-гейт и др.". Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева пред бТВ.

Тя напомни, че проектът на хидровъзела е даден на прокуратурата още през 2010 г. и не са открити никакви нарушения.

"Между другото, по това време сегашният енергиен министър Теменужка Петкова е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция и ако е установено, че въпросните 200 млн. лв. не са били възложени по съответния ред на обществената поръчка, то е трябвало още тогава да сезира държавното обвинение", каза Златева.

В отговор на нападките на Златева, от Министерството на енергетиката заявиха, че установените през 2012 г. от финансовия контрол 65 нарушения на обществени поръчки за 232 млн. лв. са били предадени още тогава в прокуратурата. Докладът още тогава е съдържал информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица. Същият сега е част от подадения от депутати от ГЕРБ сигнал в прокуратурата за проверка на проектирането, построяването и експлоатацията на хидровъзела.

Представителят на БСП посочи, че няма извънредна ситуация с ремонта на язовира и още от юли тече съгласувателна процедура. От енергийното ведомство обаче посочиха, че плановият ремонт на водоема няма нищо общо с извънредния, който се налага заради скъпасаната геомембрана на коритото на река Гашня, захранваща язовира.

Целта е да се удари Корнелия Нинова, въпреки че в качеството си на зам-министър по онова време тя не е отговаряла за енергийния сектор, смята заместничката на лидера на БСП.

Деница Златева каза, че "пришиването" на депутата от ДПС Делян Пеевски към ГЕРБ е проблем на партията на Бойко Борисов.

Неотдавна лидерът на ГЕРБ заяви, че БСП и ДПС се готвят да управляват заедно. На парламентарните избори през март БСП получи 1 млн. гласа и ѝ е отредена ролята на най-голямата опозиционна сила, заяви Златева. ДПС също са в опозиция на правителството.

Двете партии са опозиционни и понякога имаме съвместни приоритети в Народното събрание, но никога не са водени разговори за съвместно бъдещо управление, каза Златева. Тя допълни, че управлението се оценява по действията на управляващите, а работа на опозицията е да посочва всички слаби места и да предлага своите алтернативи. 

"Ако такава политика се приема като опит да се вменява или да се пришива някой към правителството на ГЕРБ, то това е проблем на ГЕРБ, не на БСП", каза Златева.

Тя определи като правилно решението си да не участва в управлението на третия кабинет на Бойко Борисов. Премиерът отправи покана към Златева да остане на поста вицепремиер по европредседателството какъвто заемаше по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков, но зам.-лидерът на БСП отказа.

"Събитията след сформиране на правителството, изместването на фокуса на председателството от политическата му подготовка върху скандали, свързани с корупция с НДК, едва ли някой би се чувствал комфортно в такава ситуация”, посочи Златева. 

Тя коментира и факта, че преди два дни е станало ясно, че изпълнителят на системата за сигурност на НДК за европредседателството няма да се избира с отворен търг. Управата на двореца е решила за възложи директно работата на изпълнителя на ремонта на сградата - "Галчев инженеринг".

"Съжалявам, че се стига до варианта пряко договаряне без обявяване на обществена поръчка, но заради закъснението от 3.5 месеца явно няма никакъв друга опция. Изключително важно е обаче е коя фирма ще бъде подизпълнител на проекта, тъй като "Галчев инженеринг" няма техническите възможности да изгради такава система", коментира Златева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?