Денонощно ще се работи на кръстовището при Телевизионната кула в София

Фандъкова провери как се работи на кръстовището на Телевизионната кула, сн. БГНЕС

На три смени ще работи “Главболгарстрой” (ГБС), за да предаде в края на ноември кръстовището на две нива при Телевизионната кула. Това стана ясно при инспекцията на обекта от столичния смет Йорданка Фандъкова. Тя участва в редовната оперативка на строителите, ръководена този път лично от президента на ГБС Симеон Пешов.

“Строителството на кръстовището на две нива между “Алея Яворов” и бул.”Драган Цанков” се движи в график. Плановете са да бъде пуснато в края на ноември. Ако има дъждове, износващият слой ще изчака докато времето позволи. Най-важното е да пуснем движението в максимално кратки срокове. На първо място обаче поставям качеството”, каза Фандъкова.

 

Новото кръстовище при Телевизионната кула е подобно на това на околовръстния път на разклона за Драгалевци.


След пускането на обекта над 5 пъти ще се намали времето за престой в района на Телевизионната кула. В момента замерванията показват между 8 и 10 минути престой на кръстовището в пиковите часове. Очаква се максималното време за преминаване да стане до 2 минути в зависимост от направлението, обеща зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 

Другият ефект е, че с около 15 – 20% ще намалеят вредните емисии – ще се подобри качество на въздуха, а нивото на шума ще намалее, твърди столичният кмет.

 

Заедно с изграждането на кръстовището на две нива, цялостно ще бъде подменен и асфалтът на бул. „Драган Цанков”, обеща Фандъкова.

 

Ефектът от новото кръстовище ще се усети най-добре през 2013 г., когато трябва да е готово и следващото при Семинарията, което в момента се проектира, каза Фандъкова.

 

Поръчката за изграждането на кръстовищата на две нива при Семинарията и Телевизионната кула бяха спечелени от “ГБС Инфраструктурно строителство” с цена от 88.2 млн. лв. още през 2009 г. Строителството на единия обект обаче започна едва четири години по-късно. Финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка.  

Споделяне

Още от България