Денят на Европа с акцент върху България и Румъния

Тазгодишното отбелязване на Деня на Европа, което е на 6 май в Брюксел, ще е с акцент върху България и Румъния като бъдещи членки на ЕС от 1 януари 2007 г. Това съобщиха в понеделник от посолството ни в Белгия и от представителството на страната ни към ЕС, цитирани от БТА.

Организираният от Европейския парламент Ден на отворени врати на европейските институции, съпътствани от информационни, културни и други изяви на страните членки на ЕС, е традиция. Досега България се е включвала в празника със свой щанд в Европейския парламент, но за пръв път сега ще има и отделно селище в Парка Леополд в центъра на Брюксел. Там ще бъдат изградени три български и три румънски павилиона, български и румънски ресторант на открито и сцена, на която през целия ден - от 10.00 до 18.00 часа, ще се редуват български и румънски изпълнители.

Трите български павилиона ще представят различни аспекти от днешна България. В единия ще бъдат подредени фотоси, книги, брошури и дискове, както и мини-изложба на живопис и скулптура на млади български творци. Вторият павилион чрез Агенцията по туризъм ще запознава с възможностите на страната ни за целогодишен отдих. В третия павилион ще се демонстрират традиционните български художествени занаяти като килимарство, дърворезба, медарство. Майстор-грънчар от Троян ще показва на живо ваятелските умения на българите.

В българския ресторант ще се предлагат баници със сирене и тиква, бюрек, каварма, зелеви сармички, мусака и др. традиционни ястия, както и избрани български вина.

България ще има и свой павилион във Франкофонското селище, а в Европарламента ще представи богата мултимедийна програма и изложба съкровищата и природните богатства на България, за нейните хора. Друга поредица от снимки пресъздава главните моменти от процеса на присъединяването на страната ни към ЕС.

Участието ни в Деня на Европа в Брюксел е финансирано със средства на Комуникационната стратегия.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?