Денят на Европа в София: Руски знамена, Ленин, Сталин и "НАТО вън!"

Президентът, социалисти и патриоти опитаха да обединят Деня на Европа с Деня на победата

Руски знамена, портрети на Ленин, Сталин и Георги Димитров, червени плакати с петолъчка, сърп и чук, лозунгът "НАТО вън! Тук е нашата РОДИНА!" и хора, закичени с георгиевски ленти, включително дечица, пременени в съветски военни униформи, шестваха във вторник в центъра на София, за да стигнат до паметника на Съветската армия. Сред тях бяха и български народни представители, включително двама заместник-председатели на Народното събрание.

Същевременно представители на политически партии и на официални институции, включително и президентът, се опитаха да обединят в едно Денят на Европа и Денят на победата, повтаряйки почти дословно едно и също, сякаш са се наговорили. Съвпадението на двата празника на една и съща дата обаче се дължи на една специфика, която отличава България от другите страни в Европейския съюз, но пък я свързва с Русия.

Денят на Европа

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г. той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България се чества от 2005 година – две година преди страната да стане пълноправен член на ЕС.

Денят на победата

Денят на Победата е празник по случай победата на съюзниците над нацистка Германия във Втората световна война. Бившите съюзници в Западна Европа и САЩ празнуват този ден на 8 май, докато Русия и някои бивши съветски републики – ден по късно. Разликата произтича от обстоятелствата около подписването на акта за пълната и безусловна капитулация на Германия във войната. Първоначално това става на 7 май в 2,41 ч. сутринта в северозападния френски град Реймс, където по това време в едно училище се намира временната Главна квартира на западните съюзници. Документът предвижда активните операции по фронтовете да бъдат прекратени до 23 часа и 1 минута централноевропейско време на 8 май.

По искане на Русия обаче се налага преподписване на капитулацията. Новата церемония се провежда в предградието на Берлин Карлсхорст, където е временната Главна квартира на съветските войски, като точният час е 22 часа и 43 минути по централноевропейско време на 8 май. За България това означава 23 часа и 43 минути също на 8 май. В Русия обаче по московско време вече е 43 минути след полунощ на следващия ден. Затова в ЕС Денят на победата се отбелязва на 8 май. В Русия обаче това става на 9 май. Така заради следването на руската традиция в България двата празника съвпадат.

Радев, Нинова и Сидеров в един глас

Тържествата в София започнаха с отбелязване на 72- та годишнина от края на Втората световна война. Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър Красимир Каракачанов, депутати, ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

След това пред журналисти държавният глава посочи, че присъствието му на церемонията е за да изкаже своята почит към всички загинали в борбата с хитлерофашизма, а сред тях и хиляди българи, както и уважение към останалите живи ветерани от Втората световна война.

"Това трябва да се помни - днес празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без който и без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса", каза президентът Радев. На днешната дата потвърждаваме този консенсус, нека няма индулгенции за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има своето достойно място в Европа, където е и нашето бъдеще, каза държавният глава.

Тези мисли Радев споделя и в поздравлението си до президента на Русия Владимир Путин по повод на Деня на победата. "Приемете моите поздравления и благопожелания до Вас и до руския народ по случай Деня на победата - 9 май. Трудно можем да си представим как би изглеждал днес нашият свят без историческата победа преди 72 години, постигната с решителния принос на смелите мъже и жени, жертвали живота си за освобождението на света от нацизма", заявява президентът в писмото си.

"Да е честит Денят на победата и Денят на Европа! Отдаваме почит на онези милиони мъже и жени от цял свят, които са дали живота си, за да бъдем свободни", заяви пред Паметника на Незнайния войн лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Поклон пред Червената армия и българските антифашисти за саможертвата им. Без победата над хитлерофашизма нямаше днес да празнуваме Деня на Европа. И нека, както двата празника са свързани, така и народът ни да бъде обединен в признателност към героите си, стремеж към мир и просперитет на европейските граждани в обединена Европа!", каза Нинова.

По-късно казаното от нея бе почти дословно повторено пред паметника на Съветската армия от лидера на "Атака" Волен Сидеров и от руския посланик в София.

Знамето на ЕС пред президентството

Преди това обаче някои от участниците в церемонията пред Паметника на Незнайния войн се преместиха пред президентството, където по повод Деня на Европа бе издигнато знамето на Европейския съюз. Там направи впечатление присъствието на повече представители на изпълнителната власт.

Държавният глава Румен Радев прие строя на почетния гвардейски караул. Бяха изпълнени химните на България и на ЕС. Сред присъствалите бяха председателят на парламента Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите Екатерина Захариева, Лиляна Павлова и Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, сред които отново и Корнелия Нинова.

Премиерът наблегна само на Деня на Европа

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не се появи на нито една от празничните публични прояви във вторник, а в личния си профил във Фейсбук наблегна само на Деня на Европа.

"Само обединена и силна Европа може да поддържа мира и справедливостта. Днес пътуваме свободно, търгуваме свободно, от тази година и ще разговаряме свободно в ЕС. Това са естествените следствия от общите ценности на многообразния континент. Времената не са леки, предизвикателствата не са малко, но историята показва, че пътят е един – единна и стабилна Европа", написа Борисов.

Започнем ли да се делим – последствията са за всички и сега по-ясно от всякога виждаме това, при излизането на Великобритания от Съюза. Само заедно интересите на всички могат да бъдат защитени и европейските граждани да се развиват и просперират, защото хората са в основата на Съвременна Европа", добавя премиерът.

От "Александър Невски" до паметника на Съветската армия

Лидерката на социалистите се въздържа от участие в последвалото шествие на "Безсмъртния полк", тръгнало от площада пред храма "Александър Невски" и стигнало до паметника на Съветската армия. Затова пък в българския вариант на руската инициатива, който се провежда за трета година, се включиха много настоящи и бивши депутати-социалисти, като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Таско Ерменков, Георги Божинов и бившия лидер на партията Михаил Миков. Забелязан бе и още един бивш лидер на БСП – Георги Първанов. Обилно бе представена и "Атака".

Пред паметника на Съветската армия лидерът на партията Волен Сидеров, който е част от управляващото мнозинство, излъчило преди дни новото българско правителство, доразви опорната точка за двата празника, които трябва да се честват заедно.

"Руският народ дава най-много жертви - войници, офицери, цивилни, жени, деца. Това трябва да се почита от всички политически сили, от всички посолства. Не мисля, че е редно да се делят на про и анти. В случая става дума за жертви, с които е освободена днешна Европа, чийто ден също така се чества. Виждам едно разделение на политическия елит на Деня на Европа и на Деня на победата. Трябва да се съединят, да се честват заедно, поклонението да бъде общо, тъй като това са жертви, дадени за бъдещето, за тези, които сега живеят и в Европа, и извън ЕС", заявил Сидеров, според съобщението, разпространено от "Атака".

Любопитното в това съобщение е твърдението на партийния пресцентър, че в шествието "Безсмъртен полк" до паметника на Съветската армия освен Сидеров са се включили и съпредседателите на коалицията "Обединени патриоти", вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Никъде на множеството снимки от събитието обаче лицата на Каракачанов и Симеонов не могат да бъдат открити.

Затова пък се виждат множество руски знамена и различни комунистически символи, които силно компрометират идеята за двата празника, дето "трябва да се съединят и да се честват заедно": портрети на Ленин, Сталин и Георги Димитров, петолъчки, сърпове и чукове. В очи се набива и лозунгът "НАТО вън! Това е нашата РОДИНА".

Участниците са закичени с традиционните руски оранжево-черни "георгиевски" лентички – включително двама заместник-председатели на българското Народно събрание – Явор Нотев (Атака) и Валери Жаблянов (БСП).

"Без победата ни през Втората световна война нямаше да има европейска демокрация и ЕС - напомням това на стремящите се да пренапишат миналото и да изтикат Русия в задния двор на историята", заяви пред събралите се руският посланик Анатолий Макаров. "Днес мнозина се опитват да забравят уроците от тази война, в редица страни, включително в тези, които се смятат за развити демокрации, нацизмът отново надига глава", отбеляза той.

"Фашизмът наднича отново, под нови форми, ограничава свободата на хората и народите. Отново се поставят граници и бариери в Европа, между Европа и съседите, между братските народи”, заяви в словото са Валери Жаблянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?