Денят на Народните будители почетен само от вицета

Денят на Народните будители почетен само от вицета

Денят на народните будители, който на този 1 ноември отбелязва 100 години от първото си честване, бе почетен само от вицета на тържествата, организирани в столицата в неделя.

През Президентството, но в отсъствието на държавния глава Георги Първанов, който е на посощение в Шри Ланка, след като преди това навести Южна Корея и Австралия, се състоя въведеният преди четири години от самия Първанов тържествен ритуал по вдигане на националното знаме и смяна на караула. Институцията бе представлявана от вицепрезидента Ангел Марин.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пък отсрами върховенството на изпълнителната власт на тържеството, организирано от просветното министерство пред Народната библиотека, докато министър-председателят Бойко Борисов в същото време откриваше детска площадка в село Долни Богров и нагледа как вървят работите по строежа на път до площадката на бъдещата инсталация за преработка на сметта на София.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека беше и друго “вице“ - изпълняващият длъжността министър на образованието, младежта и наука Сергей Игнатов. Титулярката Йорданка Фандъкова също присъстваше, но в качеството си на кандидат-кмет на София.

И днес има будители и днес имаме нужда от будители, но ако ние започнем сега да съставяме списък на сегашните български будители "представяте ли си какво ще настъпи в милата ни татковина?", каза Ангел Марин в отговор на въпрос кои са днешните будители на България.

“Съмнявам, се че обективно и безпристрастно може да се направи такъв списък, за това по-добре да не се прави сега, а бъдещите поколения ще отсеят нещата. Ние обаче сме длъжни и трябва да подкрепяме всяка възрожденска и будителска проява, а такива има навсякъде около нас“, допълни вицепрезидентът.

Вицепремиерът Цветанов пък посочи, че "днес България се нуждае от подобни будители, възрожденци и ние като родители, преди всичко, трябва да учим децата си на история и да знаят как България се е възраждала“.

“За съжаление, днес не бихме могли да се похвалим с политици от такъв ранг или хора, които да върнат това, което имаше като заряд, като ентусиазъм преди 100 години%, заяви Цветанов. Той обаче изрази убеждението, че “можем да възпитаме децата си в един такъв дух на уважение към историята си и да бъдат началото на новите будители за новата и съвременна България, като страна-членка в Европейския съюз."

Казваме, че децата ни са бъдеще, но наша отговорност е да работим за тях, добави от своя страна Фандъкова, чийто основен приоритет като евентуален бъдещ столичен кмет също ще е образованието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?