Депортираната от САЩ Мария Бутина ще води шоу по руската телевизия Ар Ти

Депортираната от САЩ Мария Бутина ще води шоу по руската телевизия Ар Ти

Младата рускиня Мария Бутина, която лежа 1 година в затвор в САЩ заради работата си там като нерегистриран чуждестранен агент, а после бе депортирана в своята родина, е наета на работа от субсидираната от държавата руска телевизия Ар Ти като водеща на интернет шоу, което осмива опозицията, съобщи телевизионният канал, цитиран от Ройтерс.

След депортирането ѝ от САЩ 31-годишната жена бе посрещната триумфално в Москва, където официални лица бяха нарекли обвиненията срещу нея "абсурдни" и казаха, че тя е била принудена да направи самопризнания.

"Е, вече съм си у дома", казва Бутина, опитвайки се да се усмихне, облечена с тениска с надпис "Чуждестранен агент" в рекламен клип за нейното шоу, излъчен във вторник.

Предаването се казва "Великолепната Русия Бу-Бу-Бу" - игра на думи, която иронизира подобен лозунг на видния опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални, който говори за "Великолепната Русия на бъдещето", когато президентът Путин вече няма да е на власт. "Бу Бу Бу най-общо казано се превежда като "Бла-Бла-Бла", но "бу" е и началото на руската дума за "бъдеще" ("будущее").

От Ар Ти казаха, че Бутина е участвала в шоуто миналата седмица и е подкрепила ареста на няколко руски опозиционни активисти по време на протестите срещу Кремъл по-рано тази година.

Миналия месец руската пълномощничка по въпросите на човешките права назначи Бутина за помощник по кампания за защита на руснаци, оказали се в затвор или арест в чужбина.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?