Депортирани от Германия афганистанци пристигнаха в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група от 34 афганистанци, чиито молби за убежище са били отхвърлени в Германия, пристигна в Афганистан, предаде ДПА. Това е първата подобна група, върната в Афганистан след сключването през октомври на споразумение между Берлин и Кабул.

Един от пристигналите на летището в Кабул афганистанци каза, че полицията е дошла в жилището му в Германия и го е отвела, като му е казала, че го депортират.

Друг от върнатите кандидати за убежище заяви, че надеждите му за нов живот извън съсипания от война Афганистан са били разбити с депортирането му.

Афганистанското министерство по въпросите на бежанците и репатрираните каза, че около 10 000 афганистанци доброволно са се върнали тази година, включително 3000 от Германия.

Тази година афганистанците са втората по-големина група кандидати за убежище в Германия след сирийците.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза през октомври, че груповите депортирания би трябвало да покажат на афганистанците, че Германия приема само малък брой кандидати за убежище от страната им.

Според германското правителство над 12 000 афганистанци, живеещи в Германия - близо 5 процента от общия им брой в страната, са били определени за депортиране към ноември.

Споделяне

Още от Европа