Депозитите в банките минаха нивата от преди затварянето на КТБ

Кредитните институции по-трудно са отпускали заеми през август

Депозитите в банките минаха нивата от преди затварянето на КТБ

Парите, изтеглени преди затварянето на Корпоративна търговска банка на 20 юни и тези от Първа инвестиционна банка в седмицата след това, вече са се върнали отново в банковата система. С малко над 1 млрд. лв. са нараснали депозитите на бизнеса и гражданите през август, сочат публикуваните във вторник данни на БНБ.

Тенденцията за връщането на парите в банките започна още през юли, когато депозитите нараснаха с около 370 милиона лева.

Към края на август спестяванията на домакинствата и бизнесът надхвърлят 58.379 млрд. лв., което е с 353 млн. лв. повече от края на май преди кризата с КТБ и ПИБ през юни, сочат данните на БНБ.

В края на юни, когато панически бяха изтеглени около 1 млрд. лв. от КТБ и още 800 млн. лв. от ПИБ, депозитите в банките спаднаха до 56.983 млрд. лева.

Намаление на депозитите в банковата система е отчетено само при финансовите предприятия през август на годишна база с 9.6% като достигат 3.387 млрд. лв. в края на август, сочат данните на БНБ.

Спестяванията на фирмите и гражданите обаче отбелязват годишен ръст съответно от 9.1% до 16 млрд. лв. и 8.5% до 38.99 млрд. лв.

Заради неизвестността от предстоящите избори и неяснотата какво ще се случи с КТБ, банките са станали по-предпазливи в отпускането на кредити, сочат данните на БНБ.

Раздадените заеми от кредитните институции възлизат на 55.68 млрд. лева в края на август, докато месец по-рано те са били 55.707 млрд. лева.

Кредитите, дадени на домакинства, са намалели с 64 милиона лева за два месеца и по последни данни са 18.575 млрд. лева. Кредитите към бизнеса са със 150 млн. лева по-малко и към края на август са 35.851 млрд. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес