Депозитите в банките с ръст от 6 млрд. лв. за година при нулеви лихви

Увеличението на спестяванията е с над 11%, обяви БНБ

Депозитите в банките с ръст от 6 млрд. лв. за година при нулеви лихви

Депозитите в банките са се увеличили чувствително през кризисната заради пандемията от Covid-19 2020 г. Спестяванията на домакинствата и неправителственият сектор в банките у нас бележат ръст от 11.3% или 6.3 млрд. лв. към февруари 2021 г., сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

Това е чувствителен скок в тежката ситуация, в която много бизнеси се наложи временно да спрат или ограничат работата си. За сравнение, в годината на растеж преди пандемията (февруари 2021 г. спрямо февруари 2020 г.) ръстът на депозитите бе по-нисък – около 8%.

Ръстът на спестяванията е и в условията на нулеви лихви по депозитите, които на практика не могат да съхранят стойността на парите заради инфлацията и таксите.

Депозитите на домакинствата в банките достигат 62.5 млрд. лв. към края на февруари тази година, става ясно от данните. За сравнение, кредитите на гражданите и НПО са 25.8 млрд. лв.

Фирмите държат в банките у нас над 29 млрд. лв., което е с 13.3% повече в сравнение с февруари 2020 г.

Кредитите за неправителствения сектор са 65.9 млрд. лв. и на годишна база се увеличават с 4.1%, съобщи още БНБ в паричната статистика.

При фирмите ръстът е 2.6% и в края на месеца отпуснатите заеми достигат 35.8 млрд. лв.

Увеличението при кредитите за домакинствата на годишна база е 6.3%. Жилищните заеми отчитат ръст от 11.3%, а потребителските – 4.8%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес