Нова версия за малайзийския Боинг

Депресия на пилота може да е в основата на изчезването

Френски спътник откри над 100 възможни отломки на изчезналия самолет

Депресия на пилота може да е в основата на изчезването

Пилотът на изчезналия на 8 март малайзийски самолет, който трябваше да лети от Куала Лумпур за Пекин и който сега се издирва в Индийския океан, доста далеч от първоначалната му дестинация, е бил депресиран и не е бил в състояние изобщо да лети, пише британският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА в сряда.

Пилотът Захари Ахмад Шах бил силно разстроен, че неговият брак бил пред разпадане и той бил на ръба на развода. Съпругата му решила да напусне семейното огнище и това направо съкрушило пилота, който има зад гърба си хиляди летателни часа, разказал негов приятел.

Според неназования познат на Захари Ахмад Шах той изобщо не е бил в състояние да лети и е предупредил, че е много вероятно нито пътниците, нито останалите хора от екипажа да "разберат точно какво се случва, докато не стане прекалено късно".

"Това беше един от най-добрите пилоти. Аз не съм медицински експерт, но след случилото се в личен план Захари вероятно не е бил в състояние да лети", казал приятелят на пилота през новозеландското издание "Ню Зиланд хералд". Той добавил, че пилотът е бил забъркан с друга жена, но въпреки това бил смазан, когато съпругата му решила да го напусне. Не е изключено да е използвал полета като възможност да опита високорискова маневра, която до този момент е изпитвал само на симулатора за полети, който държеше у дома си, добавил приятелят на пилота.

Новите разкрития последваха твърдения, че самолетът може да се е изкачил на височина между 43 000 /13 106 метра/ и 45 000 фута /13 716 метра/ малко след последната връзка между пилота и диспечерите. Машината била проследена да лети на тази височина 23 минути преди да се спусне. Кислородът вероятно се е изчерпал след 12 минути в декомпресирания пътнически салон и пътниците са загубили съзнание, казва източник от авиоиндустрията, пожелал анонимност.

Малайзийският самолет е можел да достигне максимален таван на височината от 43 000 фута. Но според друг експерт той можел да лети безопасно и на по-голяма височина. Но на тази височина са достатъчни няколко минути, ако не и секунди за хипоксия /недостиг на кислород/, ако някой ръчно е декомпресирал пътническия салон. Кислородните маски може и да са се спуснали, но те могат да доставят кислород само за 5 до 10 минути.

Според Рон Бишоп, декан на факултета по въздухоплаване в Централния куинсландски университет в Австралия, спадът в налягането във вътрешността на самолета може да е накарала пътниците и екипажа да изпаднат в безсъзнание. После машината може да е летяла автоматично. След като горивото се е изчерпало, тя се е разбила в океана.

Френски спътник откри над 100 възможни отломки на изчезналия самолет

Нови сателитни кадри показват над 100 предмета в южната част на Индийския океан, които може да се окажат отломки от изчезналия на 8 март малайзийски самолет с 239 пътници и екипаж, предаде Ройтерс, като цитира малайзийския министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн.

На пресконференция в Куала Лумпур той подчерта, че кадрите са от френски спътник и датират от 23 март. Това са четвъртите спътникови снимки, които показват предмети в тази част на Индийския океан, които могат да се окажат отломки от изчезналия малайзийски самолет.

Мястото, на което се намират новите предмети, е приблизително на около 2500 километра югозападно от Пърт. Новите предмети са общо 122 и са разпръснати на площ от 400 квадратни километра, посочи министърът.

Австралия възобнови в сряда издирването на разбилия се малайзийски Боинг 777 в Индийския океан след 24-часово прекъсване заради лошото време. Операциите по издирването бяха прекъснати заради силна буря  с пориви на вятъра до 80 километра в час, обилни дъждове и рязко влошаване на видимостта.

Кораби и самолети отново се насочиха към зоната, разположена на около 2,5 хиляди километра от западното крайбрежие на страната. По данни на Австралийската служба за морска сигурност "издирвателната операция ще се разгърне в три зони с площ 80 хиляди квадратни километра". В нея ще участват 12 самолета - седем военни и пет граждански - от Австралия, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Южна Корея и Япония, както и два кораба, един от които на австралийските военноморски сили.

Боингът с 12-членен екипаж и 227 пътници на борда извършваше полет по маршрут Куала Лумпур-Пекин на 8 март. Връзката с авиолайнера прекъсна два часа след излитането от столицата на Малайзия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят