Депутат към Лозан Панов: Гледай си чистачките, не давай интервюта

В парламента не могат да преглътнат критиките на шефа на ВКС за лошите им закони

Депутат към Лозан Панов: Гледай си чистачките, не давай интервюта

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отнесе нова серия нападки заради това, че си е позволил да критикува лошите закони, които приемат депутатите. Както преди десетина дни, когато се обсъждаха годишните доклади на съдебната система, изготвяни от Панов, така и при окончателното им приемане в сряда, депутатите използваха повода да изтъкнат, че не било работа на съдията да критикува законодателя.

При предишната си среща с народните представители, Панов отнесе най-много критики от ДПС и от правосъдния министър Данаил Кирилов (ГЕРБ).  Причина за гнева им са няколко пасажа в годишните доклади, в които съдията ги критикува, че приемат законови промени с цел да заобиколят тълкувателните решения на ВКС, които по принцип са задължителни за всички.

"Публично демонстрираното неуважение към високия професионален капацитет, опита и мъдростта на съдиите от Върховния касационен съд не пречи на българския парламент и на изпълнителната власт да настояват за участието на върховните съдии в работни групи за подготовката на законодателни изменения и в заседания на парламентарни комисии по обсъждането на законопроекти. Все повече обаче тези покани и следващото ги игнориране на отстояваните позиции от съдиите от ВКС потвърждават съмненията, че участието на върховните съдии цели легитимиране на предварително взети законодателни решения", е една от констатациите, срещу които депутатите възроптаха.

Нападките им ескалираха от заседанието на комисията, когато на Панов бе обяснявано, че прави политически послания, до откровени инструкции с какво може и не може да се занимава. Те дойдоха от депутата от "Атака" Павел Шопов.

Според него Панов трябвало да се грижи само за сградата на Съдебната палата в София и за чистачките, а не да участва в "малък конституционен, държавен преврат". Шопов смята, че ролята на Панов била да решава дела.

"Някои хора, за да си придадат важност, влизат в качеството на фактори по определени въпроси. Водейки подобни дискусии биват кичени със значимост, каквато не им се полага", заяви депутатът.

Според него съдията нямал право да дава интервюта, нито да излиза на протести или пък да говори за проблемите на системата. Представата на Шопов за съдията доста силно се разминава със закона, в който основен принцип например е съдийското самоуправление. Идеята е, че магистратите участват в решаването на всеки един проблем, без ролята им да се свежда само до писане на решения.

"Те са публични личности, имат право да изразяват мнение, да дават интервюта, особено когато се касае за независимостта на съдебната власт, и се нападат съдии", заяви в отговор Панов, цитиран от КлубZ.

Шопов бе единственият, който се изказа. Иначе парламентът прие докладите на Панов, на главния прокурор Сотир Цацаров, както и на инспектората на Висшия съдебен съвет. Критики към тях нямаше.

Споделяне

Още от България