Депутат комунист прогнозира, че царската партия може да напусне управлението

Сложността на трипартийната управляваща коалиция я прави доста нестабилна и може да се очаква нейното разпадане през 2006 г. Това заяви депутатът от Коалиция за България Александър Паунов и председател на Комунистическата партия на България в предаването “Коритаров live” по НТВ.

По думите му има два основни момента, които може да разклатят управляващата коалиция. Това ще е през май, когато е докладът на ЕК, който ще определи кога България ще влезе в ЕС.

Тогава може Симеон Борисов да изтегли своите министри и депутати или както каза депутатът Свинаров, “Ние тогава може да се оттеглим”, заяви Паунов.

Според него вторият ключов момент са президентските избори и “евентуалното кандидатиране на Симеон Борисов в 12 без 5”. Това ще разклати цялата управляваща коалиция и тя може да се разпадне, обясни депутатът.

Той определи два възможни сценария при евентуален разпад на управляващата коалиция БСП – НДСВ - ДПС - да се предизвика правителствена и парламентарна криза и да се отиде на предсрочни избори, което е изключително опасно през 2006 г., която е ключова за приемането на България в ЕС. Другият е да се потърси вариант за създаването на ново правителство, в което отново Коалиция за България ще е носещата конструкция.

Паунов обясни още, че той лично е предпочитал БНС като партньор в управляващото мнозинство, вместо НДСВ. Когато дискутирахме създаването на коалицията, аз съм бил против влизането на НДСВ, допълни той като уточни, че НДСВ е била основният противник на левицата. По-думите му в БНС има по-леви партии - ВМРО, и една част от БЗНС “Народен съюз”. Явно надделя социалдемократическото крило в Коалиция за България, допълни депутатът на Комунистическата партия на България, част от Коалиция за България.

Според него БСП е партия кентавър – дясна глава - ръководството - и лява - гласоподавателно тяло. Има доста различия между ръководството на партията и членската маса, допълни Александър Паунов. Той цитира изследване по време на конгреса на соцпартията в Пловдив през април миналата година, според което редовите членове на БСП предпочитат за партньор Комунистическата партия на България, а не социалдемократите, но те са взели превес при определянето на политиката на левицата.

Споделяне

Още от България