Помагал на бременна жена

Депутат на ГЕРБ, присъствал незаконно в ОИК, заснет да изнася чувал с бюлетини

ЦИК: Партийни представители нямат място при броенето на гласовете

Снимка: в. "Сега"

Един от двамата депутати на управляващата партия ГЕРБ, които бяха заснети от оператор на БГНЕС в понеделник сутринта да обикалят между компютрите на членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София в нарушение на закона, е сниман от в. "Сега" как изнася пълен чувал с изборни документи от зала "Универсиада".

На снимката се вижда как Станислав Иванов, подпомаган от неизвестен мъж и пред погледа на полицай, носи видимо тежък черен найлонов плик, излизайки от входа на залата, където се помещава комисията.

"Имаше бременна жена, оставена сама да мъкне чувалите с бюлетините, друга - възрастна, която едва ходеше, също носеше два чувала, естествено е да им помогна и да взема чувалите, за да ги внесат в общинската избирателна комисия", коментира самият Иванов пред "Дневник".

Иванов твърди, че стоял само "в предверието"

По повод скандала около нерегламентирания му престой в ОИК, той отрече да се е разхождал между компютрите, на които членовете на комисията въвеждаха данни от изборните протоколи, а стоял само "в предверието", където членовете на секционните комисии се блъскали да влязат. Противно на думите му на кадрите на БГНЕС ясно се виждаше, че той стои именно в помещението с всички компютри и членове на ОИК (най-ясно се забелязва между 0:52 и 1:00 минута).

"От създаването на партията съм координатор за "Овча купел", назначили сме хора в секционните комисии, нормално е да им окажа съдействие, да им помогна, след като се видя каква е ситуацията при предаването на протоколите", добави Иванов.

В понеделник от ГЕРБ разпространиха съобщение, в което потвърдиха, че Иванов и колегата му Иван Божилов са били на място в ОИК, но не в качеството си на народни представители, а като упълномощени координатори на ГЕРБ.

Тази информация обаче съвсем не изясни с каква дейност са били заети двамата депутати в ОИК при положение, че законът позволява само на застъпници и наблюдатели да присъстват в комисията, за да наблюдават за нарушения при приемането и обработването на протоколите от вота.

ЦИК пита с писмо общинската комисия кой и защо е допуснал депутатите

Вече е изпратено и писмо до ОИК, в което от Централната избирателна комисия искат обяснение какво точно са правели двамата депутати в зала "Универсиада" и кой ги е допуснал да влязат, обясни във вторник говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова пред Mediapool.

Преди ден тя изрази недоумението си от присъствието на Иванов и Божилов в ОИК. Нито шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, нито премиерът Бойко Борисов обаче досега са сметнали за необходимо да коментират въпроса.

Каквито и пълномощия да има партиен представител, той няма място при боренето на гласовете. Това са заявили от ЦИК пред "Дневник" по повод присъствието на депутатите от ГЕРБ  Станислав Иванов и Иван Божилов в ОИК- София. От ЦИК са уточнили, че коментарът им е принципен, защото при тях нито има сигнал, нито са проучвали дали фактически депутатите са били вътре, докато е течало броенето на бюлетините. От комисията казаха обаче, че въпросът е интересен и си струва да бъде проучен.

Приемането на бюлетини и протоколи от изборите в столицата предизвика най-сериозния скандал след неделния вот, след като множество членове на секционни комисии разказаха пред медиите, че чували с бюлетини са разнасяни по домовете им, оставяни да стоят с часове по коли и тротоари без надзор от полиция и дори изхвърляни, заради изключително лошата организация в ОИК.

На видео кадрите, в които се видяха за пръв път депутатите Иванов и Божилов пък, бяха заснети и присъстващите в зала "Универсиада" членове на секции, които масово крещяха "Мафия! Мафия!" и се оплакваха от нечовешкото отношение към тях. От ОИК потвърдиха, че заради организационния хаос е имало няколко припаднали в залата, а един мъж си е прехапал езика при опит да влезе през входа на залата.

"Присъствието на координатор на ГЕРБ е нонсенс"

"Вместо да бъдат допуснати камери в Общинската избирателна комисия в София, вътре имаше депутати от ГЕРБ. Това е нонсенс, районен координатор да присъства на преброяване на бюлетини", каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пред БНТ.

Според нея отговорността за хаоса по време на първия тур на изборите е на Централната избирателна комисия. Освен този хаос, който наблюдаваме в момента, има още по-голям проблем и това е, че имаше хора, които не успяха да гласуват в изборния ден, защото ги нямаше в списъците, каза Цонева.

На сайта "За честни избори" са получени много жалби, свързани с това, че избирателите са отсъствали от списъците за гласуване за местния вот. "Има проблем и в забранителния списък, има лица, които имат право да гласуват, защото техният постоянен и настоящ адрес отговаря на изискването за уседналост. Тези хора са хиляди. Това е безпрецедентен скандал", смята Цонева. Според нея на втория тур е добре да се направи така, че тези списъци да бъдат коригирани, за да може хората за гласуват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?