Депутат от БСП: Икономически интереси клатят правителството

Едно от основните предизвикателства пред правителството е свързано с баланса на икономическите интереси, които могат да разклатят властта. Така смята депутатът от левицата Татяна Дончева, която напоследък се ангажира активно със защитата на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, атакуван за източването на “Топлофикация – София”.

“Това са политически, икономически играчи, намесвани 15 години, независимо дали са били назначени за капиталисти, или са станали след това, но са достатъчно здрави и силни. В различни периоди от време те са имали различна мощ. И вече имаме достатъчно много от тях, които са били в някои отрязъци от време почти монополисти, много влиятелни хора. Сега е трудно да ги наместиш на пейката на общата българска икономика и да обясниш членоразделно, че това е пейката и всички трябва да седнат на нея, като се сместят”, заяви Татяна Дончева в петък в предаването “Пресклуб” на БНТ.

По думите ѝ “всички тези влиятелни играчи имат политически приятели, покровители, съратници - включително в рамките на управляващото мнозинство”.

“Никога икономическата баница не може да бъде толкова голяма, че да удовлетвори всички. И мисля, че на първата година от управлението това започва да се проявява и може би ще се прояви още няколко пъти”, обясни Дончева проблема на правителството.

Според нея трябва да се намери “разумен баланс на икономическите интереси въз основа на правила”.

Запитана кой има интерес да клати правителството чрез атаките срещу Румен Овчаров, Дончева отговори, че в момента битката е за обществени поръчки и големи търгове. През годините е въведена практика “частният да бизнес си купува определени хора от министерствата, които организират технически тази цялата работа, дори си ги поддържат на заплати във фирмите”, каза Дончева и допълни, че така не се развива конкурентна среда и трябва да се “устискват правилата”.

По думите ѝ рупор на кампанията срещу Овчаров, който е и шеф на софийската организация на БСП, е вестник “Земя”, който “минава даже за партиен”. След като рекламите на "Булгартабак" и "Булгаргаз" се махнали от вестника, там се появили реклами на фирми на бизнесмена Христо Ковачки, каза Дончева и допълни, че членовете и симпатизантите на БСП са много чувствителни на тема икономическа зависимост. В същото време министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев казва, че неговият министър не може да се използва за боксова круша и липсват факти той да е намесен в корупция.

Аз мисля, че партийните издания и партийните членове не могат да ръсят обвинения без факти, изтъкна Татяна Дончева.

Тя допълни, че икономическите интереси, които клатят правителството, имат протекции на високите етажи на политическия живот и медиите. Като пример за това даде широко отразявани от някои вестници рождени дни на бизнесмени или техните съпруги, на които се изсипва цялото правителство.

“Това правителство не е гарантирало в достатъчно висока степен спазването на правилата. И причината за това е, че нещата са прекалено на баланс в това управление и прекалено много са интересите, и прекалено тежки играчите. Но че тук трябва да се положи усилия във вярната посока, аз нямам съмнение”, каза Татяна Дончева.

Запитана би ли се кандидатирала отново за кмет на София тази есен, тя отговори, че това ще бъде решавано тепърва в партията. “Ако с моето представяне в кампанията съм убедила част от софийските партийни активисти и симпатизанти, че ставам - те могат да ме предложат пак”, допълни Дончева, която през 2005 г. загуби на балотажа от Бойко Борисов.

“Най-големият ми аргумент, че ставам е, че Бойко Борисов на всяка пета минута вече слага името ми в устата и казва, че той като съкрушително ме е победил със 70 на 30 процента, може да продължи да стои там. Опасявам се, че не. Изборите за разлика от спорта са само нещото, което ти дава възможност да упражняваш спорта, а не класата ти на спортист”, коментира Татяна Дончева.

Тя определи кмета Борисов като “шампион по откриване на пешеходни пътеки” и смятала на подари на общинското ръководство за Нова година “една туба блажна боя с едно валче, да продължат да боядисват”.

Дончева посочи, има среди в БСП, които подкрепят Бойко Борисов, като ключови съветници на БСП (като Божидар Димитров) се явяват говорители на ГЕРБ и Борисов. Тя обясни това с икономически интереси.

“И без да говорим персонално, вижте, че дори тази изложба на Васил Божков в Брюксел, за която толкова много се говори тази седмица, също е свързана с определени хора от БСП, които са и от БСП, и от ГЕРБ, и от не знам къде си, които ни къпят, общо взето, последните години как трябва да легализираме частните колекции и антиките, и т.н.”, посочи Дончева.

На въпрос защо главният прокурор е забавил 10 месеца проверката на частните колекции, която обеща след внесен сигнал през март 2005 г., Татяна Дончева заяви: “Аз бих поискала ревизия на Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Преди да се занимавам с частните колекции. Щом шефът на културно-историческото наследство на НСБОП, бившият (Кирил Христозков –б.р.), се намира във фондацията на Божков, сега за какво говорим?”. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?