Депутат от БСП нарече Габриел "куха", в ГЕРБ се обидиха на "куха лейка"

Тома Биков и  Александър Симов

Изказване на депутата от БСП Александър Симов, в което нарича кандидата на България за еврокомисар Мария Габриел "куха", предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ, които преекспонираха обидата до "куха лейка".

В декларация от името на групата на ГЕРБ депутатът Тома Биков поиска единна позиция от БСП за представянето на Габриел.

"Г-жа Габриел беше подкрепена още при номинацията си от вицепрезидента Илияна Йотова, дългогодишен евродепутат БСП и ПЕС. В свое изказване г-н Александър Симов, депутат от БСП, нарича г-жа Габриел "куха лейка”, "кумица”, "снахица" и т.н. – термини, които не ми се иска да цитирам дословно. Проблемът е политически, той е проблем на БСП, но и на България”, коментира Биков.

Според него БСП има хроничен проблем и се държи по един начин в Европа, а по различен в България.

Обсъжданата реплика е от интервю на Симов пред ПИК ТВ, в което той казва: "Още в момента, в който я номинираха, написах, че тя е идеална, безсъдържателна, куха и се вписва в брюкселския дневен ред.". По-късно той отново използа определението куха по нейн адрес: "Нейната словестност е куха и аз твърдя едно нещо - само хората, които са я гледали знаят какво говоря, защото самата тя не можеше да следи пиковете на своята мисъл. Скучно и несъдържателно".

Самият Симов отрече в парламента да е използвал определението "куха лейка".

"Думите "куха лейка" не съм ги използвал, г-н Биков може би ще ми разрешите да имам собствено мнение по отношение на Мария Габриел и за нейното представяне", заяви той. Симов призова да бъде цитиран коректно когато се правят декларации.

В пленарна зала Симов беше нападнат и от депутата от ГЕРБ Снежана Дукова, която го упрекна в "език на омразата".

"Когато говорим за единение в някои сфери, г-жо председател не допускайте този език на омразата", обърна се тя към зам.-председателя на парламента Цвета Караянчева.

"В мен се събуждат дълбоки съмнения, аджеба, да употребя тази дума, колко сте интелигентен г-н Симов. Въпросът ми е риторичен", коментира Дукова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?