Депутат от ДБГ атакува Радан Кънев през медии на Пеевски

Настимир Ананиев. Снимка: БГНЕС

Настимир Ананиев, депутат от партията на Меглена Кунева ДБГ, атакува Радан Кънев пред притежаваната от Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

Лютви Местан и Радан Кънев са архитектите на "историческия компромис". Той беше направен от тях двамата, т.е. те вече имат нещо общо, е заявил Ананиев, цитиран от пресцентъра на партията.

Той говори за първото окастряне на промените в Конституцията, станали през юли, което даде възможност проектът да мине на първо четене с огромно мнозинство. Реформаторският блок, част от който е и ДБГ, подкрепи проекта. При второто четене обаче ГЕРБ се съюзи с ДПС и АБВ и така бе бламиран ключов текст от "историческия компромис", заради което министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, а лидерът ДСБ Радан Кънев се оттегли в опозиция, което сториха и останалите депутати от партията му.

На въпрос за бъдещето на РБ, Ананиев е казал, че се подготвя декларацията за приоритетите на управлението, на базата на която ще бъде изготвен анексът към коалиционното споразумение с ГЕРБ. "Тепърва изясняваме странната ситуация на опозиционност", е заявил той, припомняйки, че в РБ решенията се взимат от общи органи. Ключови за реформаторите са съдебната реформа, законът за съдебната власт, процесуалните закони, по които няма движение. Ананиев е посочил, че през закона за съдебната власт трябва да се заложат реформите в съдебната система, а мнозинството в парламента трябва да ги подкрепи.

Дали са парламентарно представени или не, партиите у нас са длъжни по закон да са независими от чужди държави, е казал още Ананиев. Попитан за посещението на Лютви Местан в посолството на Турция в София, Ананиев казал, че не намира за нормално български политик, председател на партия, да отива по такъв начин в чуждо посолство. "Не може нито една партия у нас да бъде свързана с чужди посолства", заявил той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?