Депутат от ДПС към БСП: Да не оправдават изборната си загуба с недостатъчно присъствие във властта

Депутатът от ДПС Янко Янков. Сн. БГНЕС

"Стратегическите и нестратегическите партньорства в българския парламент ги определя суверенът. Той решава кой и с кого да си партнира", заяви депутатът от ДПС Янко Янков в неделя пред БНР.

"На практика през последните години това е факт. Инатът на политическите партии и определянето на червени линии, граници и т.н. води единствено и само до това самите партии да губят рейтинг, да се свиват и дори някои от тях да изчезват от политическото пространство. Мисля, че ДПС запазва устойчивото си развитие и устойчивото си присъствие в българската политика именно поради това, че винаги е смятало, че нейното поведение е функция на хората, които са гласували за тази партия. Всяко предварително определяне на договорености, стратегически партньори и коалиционни формати е несериозно политическо поведение", коментира той.

В очакване на предстоящите предсрочни избори, ГЕРБ, които се очаква да имат най-силен резултат, посочват категорично, че няма да правят коалиция с ДПС в бъдещото Народно събрание (НС).

БСП пък обяви в анализа си за загубата на евроизборите, че е претърпяла поражение заради преяждането с власт на ДПС и защото червените избиратели възприемали сегашното правителство като управление именно на ДПС.

"На лидерско ниво не съм чул думи, които по някакъв начин да обиждат персонално или като цяло нашият партньор в лицето на Коалиция за България", коментира Янко Янков.

"Не може да оправдаваш загубата си на изборите с недостатъчно присъствие във властта. Ти признаваш, че първоначалното конструиране на властта, за която бяха изговорени толкова позитивни, конструктивни, политически, икономически и всякакви суперлативи - е било грешно. В крайна сметка целият български народ вижда, че това правителство в една изключително трудна ситуация положи неимоверни усилия, прояви висока степен на експертност, на конструктивност. Създаде се една сравнително спокойна обстановка в страната", каза депутатът от ДПС.

"В България тази несигурност, това политическо противопоставяне, тази несигурност в политическата среда плаши инвеститорите и ще доведе до сериозни катаклизми в публичните финанси. Това ще го видите по нататък. Ако така продължаваме, ние ще изпитаме остра нужда от публичен ресурс, за да си поддържаме всички социални политики, здравеопазване, образование и т.н. Ние имаме нужда от изключително устойчива политическа среда и това политическите партии, ако не го разберат своевременно, България я чакат много тежки дни. От тази гледна точка поведението на ДПС, включително и пресконференцията имаше този знак – дайте, уважаеми колеги, да седнем и да се разберем. Кога е най – добре за страната да се направят избори?", разтълкува Янко Янков пресконференцията на лидера на ДПС Лютви Местан на 5 юни, която изненада Сергей Станишев и БСП.

"Не може да се мълчи в ситуация, когато държавата има нужда от изключително устойчиво управление", каза още Янко Янков.

Споделяне

Още от България