Депутат от ГЕРБ напусна групата, върна се, отиде при Бареков и после обратно

Депутат от ГЕРБ напусна групата, върна се, отиде при Бареков и после обратно

Само за едно денонощие депутатът Даниел Георгиев подаде заявление за напускане на парламентарната група на ГЕРБ, оттегли заявлението, появи се на оперна сцена до Николай Бареков, който го обяви за нов член на партията си, а после отново декларира, че си остава в ГЕРБ. Въпреки това едва ли някой, дори самият Георгиев, знае като какъв ще осъмне в сряда.

Водевилът започна в понеделник, когато лидерът на ББЦ Бареков съобщи, че Георгиев ще се присъедини към партията му. От парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че не знаят за такива намерения на колегата си, а той самият бе неоткриваем. По-късно вечерта от пресцентъра на парламента съобщиха официално, че Георгиев е подал заявление за напускане на групата на ГЕРБ.

Във вторник сутринта пресцентърът на Народното събрание съобщи, че депутатът е оттеглил искането си за напускане на парламентарната група на ГЕРБ. Малко по-късно самият той даде специална пресконференция, за да изясни "нестандартната си реакция".

"Нестандартната реакция от моя страна вчера беше провокирана от месеци назад статии за моята личност, че ще се отцепвам, ще напускам групата. По-провокиращото в мен беше това, че внушенията, които се създаваха с месеците, почнаха да будят съмнение в някои мои колеги в областта и в структурите. Затова бях провокиран, внесох две молби вчера. Това беше нестандартна, умишлена от моя страна реакция”.

"Категорично казвам, че не съм вербуван от нито една политическа сила. С действията си показах, че оставам в ПП ГЕРБ. Аз, всъщност, реално не съм напускал. Заявленията са едно след друго. Просто показах, за да затвърдя доверието на хората около себе си, че входирам и да се приключи вече с тази спекула около моето име от месеци наред".

"И двете молби са с една и съща дата. Първата я внесох, за да покажа, че има субекти, които искат да има такава входирана молба и веднага внесох втората молба, която е по моите собствени убеждения, и която анулира първата", посочи Георгиев, като от думите му не се разбра кое точно е наложило да напусна и после пак да се "влива" в групата на ГЕРБ.

Оттам нататък събитията продължиха по още по-нестандартен начин.

Николай Бареков каза, че депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев е бил бит и заплашван.

"Завръщането на Даниел Георгиев обратно в ГЕРБ, само ден след като напусна парламентарната група, е в резултат на мощен натиск върху него, оказан му от Цветанов и Борисов", заяви лидерът на ББЦ.

"Георгиев е свястно момче, обмисляше тази стъпка още преди Великден, искаше да работи и да помага на изборите", обясни Бареков. "Жал ми е за него. Казах му: "Бъди смел, защото с натиск, със заплахи, с милиционерщина и мутренски практики не се стига далеч". Смазали са го. Смачкали са го. Това вече не е партия, това е СИК", възмути се показно Бареков.

Минути по-късно на сайта на ББЦ бе публикувано съобщение за окончателното решение на Георгиев да премине към партията. То бе придружено със снимка от сцената на бургаската опера, където се провежда предизборно събитие на ББЦ. На фотоса се вижда как Даниел Георгиев се здрависва с Бареков, но няма признаци да е бил бит или измъчван.

Според съобщението на ББЦ, Георгиев е обявил "окончателното си решение", че ще бъде техен експерт. В това време Бареков, според агенция Фокус завил, че в крайна сметка депутатът се присъединява към неговата партия, а той като лидер се объркал, защото огласил намеренията му по-рано и така Георгиев бил подложен на тормоз.

Минути по-късно народният представител даде изявление пред Фокус, в което изненадващо обяви, че въпреки появата си на сбирка на Бареков, всъщност бил в ГЕРБ.

"Аз категорично съм в политическа партия ГЕРБ. Тук съм на близо до Бургас и поради стеклите се обстоятелства в последните дни покрай мен, реших да мина през мероприятието на "България без цензура”, каза той и обясни, че два дена около него се шуми и се перифразират нещата.

"Малко се пресолиха нещата, като влязох в залата, за да уважа мероприятието – исках чисто дипломатически да си стиснем ръцете с Николай Бареков, както и да си пожелаем късмет”, заяви Даниел Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?