Депутат от ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на физическите лица

Поправките на Емил Радев щели да облекчат гражданите и им давали "втори шанс"

Депутат от ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на физическите лица

Да се въведе абсолютна давност от 10 години за задълженията на физическите лица, ще предложи народният представител от ГЕРБ Емил Радев. Той обяви намерението си във вторник пред бТВ.

Радев ще разпише промените в Закона за задълженията и договорите и ще ги внесе в Народното събрание в началото на октомври и очаква подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ, за да могат новите положения в нормативната уредба да влязат в сила от идната 2013 година.

Целта, която заявява е да няма вечни длъжници, обречени да "теглят през целия си съзнателен живот последствията от решението да вземат кредит, който не могат да изплащат“.

Радев се аргументира с факта, че в САЩ и физическите лица могат да обявяват фалит, но в България това нямало как да се случи, тъй като била скъпа и трудна процедура. "Щом не могат да обявяват фалит трябва да има давност на задълженията им“, твърди депутатът.

По думите му 10-годишната абсолютна давност означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., през 2018-а, независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати и длъжникът ще може наново да гради своята семейна икономика, без да се притеснява за главница и лихви.

"10 години е дълъг срок и ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев. Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003-а ще бъдат прекратени.

Що се касае до дългосрочните ипотечни кредити, срокът започва да тече от момента на просрочена вноска, а не от момента, в който е изтеглен кредитът, уточни депутатът от парламентарната група на управляващите.

"Ако за 10 години например "Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев. "В същото време текат и разноски по дела,” допълни той.

"Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение,” каза още Радев. „Говорим за човешки съдби, по някакъв начин тези хора трябва да излязат от тази ситуация,” заяви народният представител от ГЕРБ, който се надява до Нова година предлаганите от него поправки да бъдат приети и по този начин да се даде втори шанс на длъжниците 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?