Депутат от ГЕРБ стана независим, БСП и ДПС вече не зависят от "Атака"

Мотивите на отцепилия се Георги Марков са неясни, решението му съвпада с прекратено дело срещу него

Георги Марков и Пламен Орешарски по време на посещението на премиера в Румъния в края на ноември. Сн: БГНЕС

Георги Марков стана първият народен представител от ГЕРБ, който напусна парламентарната си група и стана независим. По този начин балансът в Народното събрание рязко се промени, тъй като недостигащият на БСП и ДПС един глас за осигуряване на мнозинство вече е налице и те няма да са изцяло зависими от националистите на Волен Сидеров.

Заявлението на Марков за напускане бе прочетено от председателя на парламента Михаил Миков в началото на пленарното заседание във вторник. Самият Марков не дойде в Народното събрание, а откъслечните му изявления пред медиите не съдържат ясен мотив за напускането освен този, че получавал "намеци и упреци" от ръководството на групата.

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ, която най-голяма в НС, вече ще наброява 96 депутати. По-важният факт обаче е, че управляващите партии БСП и ДПС, които имат само 120 народни представители и досега зависеха от решаващата подкрепа на "Атака" както за осигуряване на кворума за заседанията, така и за прокарване на ключови решения, вече могат да разполагат с безценния 121-ви глас - този на Марков.

"Няма повече да гласувам на инат"

Запитан как ще гласува занапред, Марков каза пред Mediapool, че "остава десен човек и ще гласува в дясно". Той обаче направи важното уточнение, че откакто са в опозиция, ГЕРБ отхвърлят "доста разумни предложения на БСП и ДПС, само защото са предложени от управляващите". "Няма повече да гласувам на инат, ако нещо ми се струва важно и смислено. Другото да гласуваш против еди-какво-си, само защото е идея на противниците ти, е идиотщина", заключи депутатът, чието мнение се припокрива изцяло с критиките на БСП и ДПС към ГЕРБ.

Съпартийците му демонстрираха искрена изненада от случващото се.

Георги Марков твърди, че не е говорил предварително с председателя на партията Бойко Борисов, нито със заместника му Цветан Цветанов. С тях той нямал никакви проблеми, но имал такива с другите "по-известни" от ПГ на ГЕРБ. "Фидосова си е тръгна от ГЕРБ, но Фидосовщината остана", коментира той пред Mediapool.

"Разочарован съм от колегите, имаше намеци и упреци към мен. Аз съм човек, който е демократично избран и мога да ходя, където си искам. А не като депутати да се подписваме сутрин в НС и да питаме можем ли да отидем еди-къде си", казва Марков пред в. "Преса" в отговор на въпроса защо напуска и дали не е свързано с пътуването му миналата седмица заедно с премиера Пламен Орешарски в Румъния. Той допълва, че "Борисов не му е родител да знае къде ходи".

Красимир Велчев: Няма да е изненада, ако още някой напусне

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира пред репортери в НС, че не е неподготвен, ако още някой от ГЕРБ напусне групата. "Няма да е чак такава изненада", каза той.

Това започва да мирише на разпад, коментира възбудено депутатът от БСП Антон Кутев, но допълни, че Марков няма как да бъде привлечен към неговата парламентарна група заради идеологически различия.

Новината за първия отцепил се от ГЕРБ депутат бе най-обсъжданото събитие в кулоарите на НС, където се появиха какви ли не трактовки и спекулации. Припомнено бе създаването на партия БАСТА от бивши депутати и членове на ГЕРБ, гравитиращи около предишния земеделски министър Мирослав Найденов, които още след изборите пророкуваха, че поне десетина народни представители от сегашната ПГ на ГЕРБ ще напуснат.

Потърсени от Mediapool, представители на БАСТА обаче заявиха във вторник, че нямат никаква "заслуга" за напускането на Георги Марков и допуснаха, че става дума за активно мероприятие на БСП и ДПС.

"Ако имахме заслуга, щяхме да се похвалим първи. Тези от ПГ на ГЕРБ, които ние убеждавахме, очевидно се оказаха по-страхливи или нашите методи не толкова ефикасни, като на други", коментираха още от БАСТА.

Прокуратурата прекрати старо дело за ДДС измами срещу Марков

Според колеги на Марков той е напуснал групата заради натиск, оказан от прокуратурата във връзка с разследване, което се води за ДДС измами и е насочено срещу него.

Разследването е било първоначално в Окръжна прокуратура-Велико Търново, но в края на септември е прекратено по компетентност в Софийска градска прокуратура, която единствена може да разследва престъпления извършени от депутати, съобщи онлайн изданието на в."Капитал". Там прокурор Ваня Илиева от специализираното звено на Роман Василев е прекратила досъдебното производство, свързано с продажбата на автогарата в Свищов.

През 2004 г. тя е била купена от фирма на Марков за 30 хил. лв., а месец след това е продадена за 90 хил. лв. Изтеглен е ДДС кредит, а фирмата е прехвърлена. Делото в момента се намира в Софийска апелативна прокуратура.

Интересното в случая е, че Ваня Илиева, която беше кандидат за градски прокурор на София гледа и други дела свързани с Георги Марков – срещу ректора на Стопанската академия – Величко Адамов и за офшорната империя, която го свързваше с братята Красимир и Николай Маринови. По трите дела прокурор Илиева, която е от близкото обкръжение на Роман Василев, е прекратила разследванията, пише "Капитал".

Дали и как това благоприятно за Марков стечение на обстоятелствата е повлияло на решението му да напусне ПГ на ГЕРБ, остава открит въпрос.

Проверяван от Цветанов

Независимият вече депутат заяви пред Mediapool: "Прокурорските проверки нямат нищо общо с напускането ми". "В началото, когато ГЕРБ дойдоха на власт, аз казах, че Дянков е идиот. Привикаха ме да давам обяснения и ме изключиха от партията. После ме проверяваха – мен, майка ми и баща ми, съпругата ми. А вие знаете как Цветанов проверява", обясни Марков, който твърди, че една проверка сега не можела да го принуди да вземе каквото и да е решение.

Той бе избран от Великотърновския избирателен район, където водач на листата бе бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Марков бе четвърти в листата и попадна в НС, след като Цветанов избра да стане депутат от другия район, където оглавяваше листа – Благоевград.

"Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо. Аз имам проблеми с тези хора, които ръководят парламентарната група – "дружинните ръководители”, коментира във вторник депутатът. Той не каза кои са, но обясни: "По-известните, да речем. На първия ред".

Според него, ако остане същият стил на ръководство в ГЕРБ, партията може да загуби и други депутати.

"Не съм подстрекавал и не съм карал никой от групата да напуска. Това решение съм си го взел сам”, каза Марков.

Преди началото на заседанието в кулоарите депутатите от ГЕРБ Красимир Стефанов и Ивайло Московски казаха, че решението на Марков е лично и не са запознати с мотивите.

"Не е имало предварителни разговори, това е въпрос на морал", коментира пред журналисти и Красимир Велчев.

"Ако реши нещо да направи - от девет кладенеца вода ще извади, за да докаже това, което е решил да направи", продължи Велчев.

Според него е морално да застанеш пред хората, с които си работил, и да кажеш с какво не си съгласен. Предварителни разговори или изказвания с намек за подобен ход и за несъгласие обаче не е имало от страна на Георги Марков.

"Ако нещо не ми харесва, ще напусна парламента, а не групата", каза още Красимир Велчев.

Той не се ангажира дали бившите спецслужби или днешната агенция за национална сигурност имат нещо общо с напускането на Георги Марков или причините са други.

Преди няколко месеца бившият министър на земеделието в кабинета на Бойко Борисов Мирослав Найденов прогнозира, че ще има немалко депутати от ГЕРБ в сегашния парламент, които не подкрепят присъствието на Цветан Цветанов в ръководството на партията и стила му на работата. Заради Цветанов доста депутати са готови да напуснат групата на ГЕРБ и това рано или късно ще се случи, заяви тогава Найденов, който стана един от учредителите на БАСТА

ГЕРБ в момента са загубили един човек от парламентарната си група, това започва да мирише на разпад - резултатът е, че те се опитват по някакъв начин да отклонят вниманието и да ни занимават с глупости, коментира Антон Кутев от БСП.

Явно те имат проблеми, нека си ги решават. За мен учудващото е, че това не се е случило досега, лично имам много забележки как работи групата, но съм външен за нея и не е моя работа да се бъркам в това, допълни той. Напусналият депутат от ГЕРБ не може да бъде привлечен към нашата група, защото при нас има ясна идеология и не съм убеден, че този човек съвпада чисто идеологически с нашите цели, каза още Антон Кутев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?