Депутат от левицата предложи да се свика кръгла маса по подобие на 1990 г.

Мартин Захариев

Да се свика кръгла маса по модела от 1990 г., за да се решат наболелите политически въпроси в България. Това предлага депутатът от левицата Мартин Захариев, повече известен като издател на лайфстайл списания.

"Омразата и реваншизмът са на път да победят и България ще се сгромоляса. Единственият шанс за поврат в политическия процес и цялостна трансформация на политическата система, така че да се изрази максимално волята на хората, е свикването на нова кръгла маса по модела от 1990 година", заявява Захариев пред БТА.

Според него най-ключовият въпрос на тази кръгла маса трябва да бъде цялостното пренаписване на Изборния кодекс с оглед на огромния набор от предложения на гражданските организации.

На нея трябва да се договорят и датата на следващите избори, и неотложните законопроекти в социално-икономическата област, които да бъдат приети веднага, смята Захариев.

По думите му целта на кръглата маса е да осигури мир, да формира нова политическа отговорност и съгласие, както и да гарантира реализирането на приетите с консенсус решения. Според депутата 42-то народно събрание и правителството трябва да продължат да работят, но да изпълняват решенията и законите, които кръглата маса договори и определи.

Мартин Захариев заяви, че такъв национален форум би легитимирал и някои от новите лица в политиката както от непредставените в парламента политически партии, така и от легитимните представители на протестите от последните 13 дни, и на експертите от неправителствения сектор.

Той даде пример с форума от 1990 г., който роди много от тогавашните лидери. "Днес мнозина искат именно нови лица и това е един от начините те да се легитимират", посочи Захариев, но добави, че те трябва да са хора с много ясна кауза и защитима професионална биография и почтеност.

На въпрос от кого трябва да тръгне инициатива за сформирането на такава кръгла маса, Захариев посочи, че при невъзможността народното събрание да работи и да формира кворум всеки ден, както стана днес, би следвало инициативата да тръгне именно от парламента, но и да получи широка подкрепа от другите институции и от президентството.

Целият дневен ред на обществото днес, наред с най-важните и неотложни икономически мерки, трябва да бъде подчинен на дневния ред, който тази кръгла маса ще зададе, заяви Мартин Захариев.

Според него Председателският съвет в парламента трябва максимално бързо да разгледа тази идея, доколко е възможна и да дали би я подкрепил.

Захариев посочи, че не е съгласувал тази идея с никого от своите колеги. Наблюдавайки процеса днес отвътре и отвън парламента, разбирам, че ситуацията е абсолютно патова, с много голяма доза риск да стане взривоопасна, добави той.

Не съм се поддал по никакъв начин на провокации, нито изпитвам какъвто и да било страх, но от днес за мен е ясно, че парламентът не може да оцелее и да работи ефективно срещу такъв натиск, заяви депутатът от Коалиция за България.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?