Депутат от НДСВ под лупа заради конфликт на интереси в здравеопазването

Депутат от НДСВ под лупа заради конфликт на интереси в здравеопазването

Ден преди гласуването на вота на недоверие към кабинета, внесен от опозицията заради кризата в здравеопазването, в кулоарите на парламента в четвъртък анонимно бе разпространен документ, според който депутатът от НДСВ Борислав Великов има конфликт на интереси заради това, че е собственик на фирма, но не го е декларирал.

По закон народен представител може да има фирма, но не може да е в Управителния съвет и да е участва в контролните органи, т.е. да взима пряко решения.

Според документа Великов като собственик на фирма “Аквахим” е упълномощен от фармацевтичната компания “MERCK SERANO” да я представлява пред българското Министерство на здравеопазването, Агенцията по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса. В документа е посочено името на д-р Борислав Великов, както и номерът личната му карта.

Там се посочва, че Великов може да представлява интересите на компанията и да участва в търговете за скъпоструващи лекарства, организирани от НЗОК през тази година. Накрая е приложен и списък на препаратите, които “Аквахим” разпространява на българския пазар.

Това са скъпоструващи медикаменти за лечение на множествена склероза и безплодие.

“Не отричам, че съм собственик на “Аквахим”. Друго качество във фирмата нямам. Нито съм управител, нито изпълнителен директор, нито съм управляващ директор или нещо такова.”, коментира пред журналисти Великов.

Той заяви, че “ако е допусната някъде формална грешка и е определен като директор, това трябва да се поправи”.

На въпрос доколко е редно като депутат от управляващото мнозинство чрез фирмата си да лобира пред здравното министерство и НЗОК за нечии интереси, Великов отговори: “Не е редно да лобирам за чужди интереси. Но това, че моята фирма има някакви отношения с чужди фирми, е така от 15 години”.

Великов допълни, че “от 1992 г. MERCK е определила “Аквахим”, като фирма, която е достойна за доверие в България и аз съм собственик на тази фирма. От това не мога да се отрека и не смятам, че нещо, което не отговаря на истината и е нещо, което ме уличава, тъй като в крайна сметка доверието на една чужда фирма в моята означава, че дори когато съм в парламента, моите директори и другите хора във фирмата движат нещата добре”.

По думите му всичко “е на светло, плащат се необходимите данъци, миналата година, доколкото знам фирмата е платила 1,5 млн. лв. данъци”.

Депутатът обясни, че не е запознат със самия документ, но според него ако там е посочен като лобист или директор, “това трябва да се поправи”.

“Законово Великов не е уязвим, но въпросът е по-скоро етичен и морален”, обясни пред Mediapool Иван Колчаков (ОДС). Според него, когато ставаш депутат трябва ясно да си дадеш сметка, че свободата ти вече е много по-малка и обществото ще те гледа под лупа. 

Според опозиционния депутат случаи като този с Великов показват защо НДСВ няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета за кризата в здравеопазването.

Справка на интернет страницата на НЗОК показва, че и в момента медикаментите на “Serono Europe Ltd.” влизат в лекарствената листа на касата, но се доставят от “Стинг” АД, един от водещите дистрибутори на медикаменти у нас.

В същото време на сайта на “Стинг” за връзка с MERCK е посочен адресът на “Аквахим” в София – ул. “Раковски” 65.

 

Вероятно и тази година НЗОК ще стартира нова процедура за договаряне на лекарства, но все още не е ясно кога точно ще стане това. Последната актуализация на списъка с медикаменти, които касата частично или напълно поема, и дистрибуторите бе през миналия септември.

Споделяне

Още от България